tirsdag 30. april 2013

Eliminasjonsmetoden

I jakten på det rette svaret kan det være nyttig å eliminere forutinntatte oppfatninger = andre ord på ”fordommer”. Prestene og levittene fra Jerusalem hadde flere teorier om hvem Døperen var. Han hadde kommet dem i forkjøpet med å si at han ikke var Messias:
«Hvem er du da?» spurte de. «Er du Elia?» «Nei, det er jeg ikke», svarte han. «Er du profeten?» «Nei», sa han.
Joh 1:21
Teoriene hadde forankring i Skriften. Det var noe helt spesielt med Døperen Johannes. Dersom han ikke var Messias, måtte han være Elia. Elia døde ikke, men ble hentet til himmelen i en ildvogn. Det var en forventning til at han skulle komme igjen. Det kan virke forvirrende at Johannes avkreftet at han var Elia, mens Jesus sa: «Og om dere vil tro det: Han er den Elia som skulle komme» (Matt 11:14). 

Er det mulig at begge hadde rett?

Johannes benektet at han var den fysiske Elia. Hans eget fysiske opphav må ha vært relativt godt kjent på grunn av de dramatiske omstendighetene knyttet til hans unnfangelse, fødsel og navnedag (jfr Luk 1). Å bekrefte at han var den fysiske Elia kunne derfor føre til tanker om reinkarnasjon – noe som var, og er, helt utenkelig både i jødedom og kristendom. 

Etter at Døperen ble fengslet, underviste Jesus om hans rolle. Det var Døperens profetiske veirydder-oppdrag som assosierte med Elia – og som ethvert menneske som vil tro ser som en åndelig sannhet. 

Med andre ord: Johannes = Elia? Svar: Fysisk? – Nei! Åndelig? – Ja!

Profeten som de skriftlærde refererer til, er den profeten som er som Moses (jfr 5 Mos 18:15-18)*. Døperen benektet også at han var profeten. Kanskje han allerede visste at det var et av oppdragene til Jesus? Folket kom i hvert fall til å oppfatte ham som det (Se Joh 6:14 og 7:40).

Dagens ’manna’:

Forbildet Johannes forsøkte aldri å være noe annet enn det han var.
------------------------------
* Se hva Johannes-prologen sier om forholdet mellom Moses og Jesus i ”Ikke noe men

Ingen kommentarer: