mandag 29. april 2013

«Hvem er du?»

Dersom jeg skal svare på et slikt spørsmål, er det viktig at jeg kjenner meg selv, min identitet. Det handler blant annet om personlighet, familie, nasjonalitet, erfaring og ikke minst verdier og religiøs overbevisning. Spørsmålet aktualiseres i dagens vers:
Dette er vitneutsagnet fra Johannes da jødene sendte noen prester og levitter til ham fra Jerusalem for å spørre: «Hvem er du?» Da bekjente han og fornektet ikke – han bekjente: «Jeg er ikke Messias.»
Joh 1:19-20
Det er spennende at han begynner sitt svar med å si hvem han ikke er. Han var nok klar over at det gikk rykter om at han kanskje var Messias (= Kristus). Også for meg er det viktig å være tydelig på min relasjon til Jesus. I forkynnelsen er jeg veldig tydelig på at troende er Jesus i verden i dag. Det betyr ikke at jeg = Jesus, men at jeg er i ham og han er i meg. Dersom jeg gjennom en slik bekjennelse et øyeblikk skulle tro at jeg kunne agere som ham uten ham, ville jeg miste hodet. Det er Jesus som er hodet, og som hans kropp kan jeg bare fungere når hodet er på plass. Derfor er jeg Jesus i verden bare så lenge han er med. En slik tydelighet er Døperen er god eksponent for. Jeg kan lære mye fra ham.

Dagens ’manna’
Jeg vet hvem jeg er, og hvem jeg ikke er
--------------------------------
Denne refleksjonen er en del av en reise gjennom evangeliet etter Johannes

Ingen kommentarer: