tirsdag 9. april 2013

Innenfra?

Å se et mysterium innenfra er noe helt annet enn å se det utenfra. Følgende stod i en julerefleksjon jeg skrev for drøye tre år siden: Da jeg som ganske ung gutt begynte å interessere meg for Bibelen, var tanken om Jesus som ”Ordet” et mysterium. Det er det fortsatt, men mens jeg som tenåring følte at jeg stod på utsiden av mysteriet og ”tittet inn”, er opplevelsen i dag at jeg lever i mysteriet og ”titter ut”.

Hvordan har jeg gått fra å se mysteriet utenfra til å se det innenfra?

Det handler om tro. Troen aksepterer at mysteriet ikke fullt ut kan gripes med fornuften. Når det skjer blir ikke mysteriet mindre – kanskje til og med det blir enda større? 

Hvordan?

Gjennom det faktum at jeg ved å tro det selv blir en del av det, og det en del av meg.

Det er det som gjør Johannes-evangeliet til et ”fullendt verk” – ikke fordi det er en perle i verdenslitteraturen, men fordi det beskriver et mysterium som inviterer leseren inn. Den som våger å tro, vil oppdage at teksten er like levende som ”Ordet” den beskriver. Den troende forholder seg til et ”korpus” som er sammensatt og stadig åpenbarer nye sider ved seg selv. Dette er selvfølgelig sant for hele Bibelen, men med sin spirituelle tilnærming til Jesushendelsen gjelder det Johannes-evangeliet spesielt.

I begynnelsen var Ordet.
Ordet var hos Gud,
og Ordet var Gud.
Joh 1:1
Jeg kommer tilbake til dette verset i morgen

Dagens ’manna’:

Jeg vil trenge dypere inn i mysteriet.
----------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: