onsdag 10. april 2013

Ordet


var i begynnelsen*. Men hvilket Ord er Gud? Jeg tror at logos var det første greske ordet jeg lærte, og sannsynligvis er det typisk for de fleste kristne. Logos har sin bakgrunn i gresk filosofi, og er blitt et viktig begrep også i andre disipliner som teologi, psykologi, religion og retorikk. Logos har derfor en hel rekke betydninger i tillegg til "ordet" – blant annet "begrep".

Jeg har alltid tenkt at ”begrep” kommer før ”ord” eller ”språk”. Jeg regner med at jeg hadde en form for begrep om ”mamma” før jeg lærte ordet ”mamma”, men også etter å ha lært ordet, ble ”mamma” fylt med mer innhold og mening etter hvert som jeg vokste og lærte henne bedre å kjenne.

Derfor er det mye mulig at Johannes ikke ønsket at ”Logos” skulle være noe annet enn et begrep eller et ord som skulle symbolisere forestillingen menneskene hadde om Gud før inkarnasjonen. Guds tilbakeholdenhet med å åpenbare navnet sitt for Moses, bygger opp under en slik tanke:

Gud svarte Moses: «Jeg er den jeg er.» Og han sa: «Slik skal du svare israelittene: Jeg er har sendt meg til dere.»
2 Mos 3:14
Gud åpenbarer seg altså som et verb, en som er – men hvem og hva han er, blir ukjent for menneskene inntil han åpenbarer seg i Jesus. Johannes siterer det som muligens kan kalles Jesu oppsummering av sitt liv og sitt oppdrag:
Jeg har åpenbart ditt navn for de mennesker du ga meg fra verden.
Joh 17:6a
Dagens ’manna’:
Jesus gir ”Logos” innhold og mening
------------------------
Denne refleksjonen er en del av en reise gjennom evangeliet etter Johannes

* I begynnelsen var Ordet.
Ordet var hos Gud,
og Ordet var Gud.

Joh 1:1

Ingen kommentarer: