fredag 19. april 2013

”Puggeskolen”


...har fått mye kritikk både i prosa og faglitteratur. Søndagsskolens pedagogikk og menighetenes øvrige trosopplæring har ofte gjenspeilt de metodene som har vært rådende ellers i samfunnet. Opprinnelig var det nok slik at sekulær opplæring hentet sine metoder fra ”katedralen”, men etter hvert som det offentlige utdanningssystemet utviklet seg, adopterte menigheten også metoder derfra. Det er ikke nødvendigvis noe galt i det – pedagogisk metodikk (didaktikk) er som regel verdinøytral i forhold til de eksistensielle spørsmål.

Men etter hvert som ”puggeskolen” forsvant – fulgte menigheten etter. Da mistet vi noe utrolig viktig i trosopplæringen som har røtter helt tilbake til tidlig jødedom. Helt fra ”småklassen” måtte jeg lære ”minnevers” i trygge omgivelser. Det var ikke noe truende spanskrør, men raus utdeling av små klistremerker, bibelkort etc til dem som forsøkte å gjengi minneverset uka etter. Fortsatt sitter noen av versene fra den gang «spikret» i min hukommelse. Dagens vers er et typisk minnevers som har vært en del av "hjernebagasjen" siden barndommen:

Men alle som tok imot ham,
dem ga han rett til å bli Guds barn,
de som tror på hans navn.
Joh 1:12
Verset er starten på oppsummeringen av prologen og understreker at Gud ble menneske for å frelse alle som tok imot ham. Jeg er så glad for at Frelsesarmeen så sterkt vektlegger dette aspektet i den sjette trosartikkelen med setningen: «alle som vil kan bli frelst»*.

Jeg er veldig klar over at min innsikt er begrenset og at kristne som kommer til andre konklusjoner i teologiske spørsmål kan ha sett noe som jeg ikke har sett og derfor kan ha rett mens jeg har feil. Lesning av Johannes kan gi næring til mange synspunkter – bl.a. til synet som Frelsesarmeen har på sakramentene, men det er likevel ingenting i evangeliet som taler imot bruken av ritualene. Når det kommer til frelse som en mulighet for alle som tror, er dette så sterkt understreket i evangeliet, at enkeltstående vers i andre bøker av Bibelen som antyder noe annet, må tolkes i lys av Johannes - og ikke motsatt. 

Dagens ‘manna’

Barnekår er en rett for alle som tar imot ham i tro!
-----------------------------
* 6. Vi tror Herren Jesus Kristus, ved sin lidelse og død, har tilveiebrakt forsoning for hele verden, så alle som vil kan bli frelst.



Denne refleksjonen er en del av en reise gjennom evangeliet etter Johannes

Ingen kommentarer: