torsdag 30. mai 2013

Beruselse

Jeg er glad for mine røtter i det relativt pietistiske miljøet på Vestlandet. Den klassiske vitsen: ”Jesus gjorde vann til vin, men me liga de ikkje” blir gjerne brukt som et eksempel på slik pietisme. Er det problematisk at Jesus var til stede i et bryllup med alkoholservering?

Vinen hadde og har en sentral plass i dietten i landene rundt Middelhavet, og det er ikke tvil om at den også var en del av dietten til Jesus og disiplene. Det har derfor aldri vært ”synd” å drikke alkohol, og vinens historie har tydelige forbindelser til klostrenes vingårder. I bryllupet i Kana kommenterer kjøkemesteren til og med beruselsen:

«Alle andre setter først fram den gode vinen, og når gjestene blir beruset, kommer de med den dårlige...»
Joh 2:10
Selv om Bibelen beskriver vin som en god gave, er den også tydelig på edruelighet og våkenhet som et mål for de troende. Måtehold er derfor et viktig bibelsk prinsipp. For tiden pågår det en alkohol-debatt i Vårt Land. Jeg har også selv bidratt med et innlegg i debatten. Jeg er 100% komfortabel med mitt og Frelsesarmeens totalavholdsstandpunkt fordi vi trenger frisoner i solidaritet med dem som har problemer med alkohol. Samtidig støtter jeg alle forsøk på å begrense beruselse uten dermed å ønske en totalavholdsstandard for alle kristne. 

Likevel har jeg sett så mange negative konsekvenser av rusmisbruk at om jeg ikke hadde vært en troende, ville jeg sannsynligvis likevel valgt totalavhold – eller ”Daniel-standarden”* om du heller vil ha et ”bibelsk” navn på det.

Som jeg nevnte i refleksjonen ”Bakteppet”, kan henvisningen til beruselse i bryllupet i Kana peke fram mot at Den hellige ånd også kan ha en berusende effekt. Det har jeg for øvrig vært inne på i flere andre refleksjoner også**. Kjøkemesterens hovedpoeng er likevel ikke beruselsen, men det blir fokus i morgen.

Dagens ’manna’:

Jeg har et ansvar for hva jeg spiser og drikker*
----------------------
* ”Daniel bestemte seg for at han ikke ville gjøre seg uren med maten og vinen fra kongens bord… Gi oss grønnsaker å spise og vann å drikke!” (jfr Dan 1:8-16)

** Se f. eks. ”Intoxicated” og ”Fellessang

Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: