søndag 5. mai 2013

Guds ”GPS”

De fleste mennesker sliter med en form for skyldfølelse. Derfor blir det et paradoks at vi kristne er blitt så redde for å snakke om synd og skyld. Det er vanskelig å formidle en løsning – et botemiddel – dersom vi ikke klarer å formidle hva det er man blir fridd fra. Han som under veggteksten ”Jesus er svaret” tilføyde ”Hva er spørsmålet?”, kom egentlig med en helt berettiget formidlingskritikk. Av frykt for å støte mennesker fra oss ved å tale tydelig om hva det er spørsmål om, klarer vi ikke å formidle det gode budskapet.

Døperen var så tydelig at det til slutt kom til å koste ham hodet. Da han pekte på Jesus, sa han:

«Se, Guds lam, som bærer bort verdens synd!»
Joh 1:29
Det er spennende at han identifiserer Jesus med oppdraget. Først litt senere presenterer han ham som «Guds Sønn» (v 34). Guds Sønns oppdrag var å ta bort verdens synd. Det ville innebære et offer en gang for alle. Jesus var Guds lam.

Noe av utfordringen når vi skal snakke om synd i 2013, er at vi tenker ”synder” og ikke ”synd”. Johannes snakker om ”synd” i entall. Dersom vi snakker om synder, har vi beveget oss bort fra begrepet ”synd” og snakker om syndens konsekvenser eller symptomer. Dersom jeg er syk og det er mulig å gjøre noe med årsaken og ikke bare symptomene, velger jeg det første alternativet. ”Verden synd” er at menneskene velger sin vei i stedet for Guds vei (jfr. Jes 53:6). Det har ikke endret seg på 2000 år. Den eneste løsningen på å rette opp i at jeg har valgt min vei og ikke Guds, er å se ”Guds GPS”. Det er offerlammet og veien i en og samme person!

Dagens ’manna’:
Jesus er Guds GPS.
-------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: