mandag 6. mai 2013

Mer enn en døgndue

Nei - det er ikke en trykkfeil! Når noe eller noen gjør en kort karriere kaller vi det gjerne en døgnflue (se bildet). Duen er et av symbolene på Ånden, men det var ikke symbolet Døperen Johannes skulle se etter. Kanskje han ikke engang tenkte på duen som et slikt symbol?

Det Gud hadde sagt til ham var:

«Ham du ser Ånden dale ned over og bli hos, han er det som døper med Den hellige ånd...»
Joh 1:33
Dersom han hadde fått beskjed om at Den hellige ånd skulle komme som en due, ville det vært en fare for at Døperen hadde vært altfor opptatt av å se etter symbolet. Det er mye mer symbolbruk i Johannes-evangeliet enn i de andre evangeliene, men evangelisten er opptatt av å se forbi symbolene – også duen. Døperen kunne fortelle: 
«Jeg så Ånden dale ned fra himmelen som en due, og den ble værende over ham.»
Joh 1:32
Jeg tror at det var det forunderlige med den duen som ble værende som fortalte Johannes at det var Ånden. Tegnet han skulle se etter var ”varigheten” – ikke ”duen”. Duen var tilstrekkelig lenge over Jesus til at det ble tolket som noe ekstraordinært der og da. Det står ingenting om at den fulgte Jesus resten av hans jordiske liv, men Ånden ble hos ham (se v 33). Tegnet er altså utelukkende et symbol.

Det er interessant å merke at oversetterne har valgt å bruke preposisjonen ”hos” slik som i ”Ordet var hos Gud”. Det er to forskjellige preposisjoner på gresk, men begge kan oversettes ”hos”. Slik Ordet var hos Gud er Ånden nå hos Jesus - En flott tanke som kan videreføres på Kristi kropp i dag = oss som tror. På samme måte som Jesu virke startet med at Ånden kom over ham og ble hos ham, startet menighetens virke ved at Ånden kom over den og ble hos den.


Dagens 'manna':  
Ånden er ikke en ”døgndue” – han er alltid hos oss!  
 
-----------------------


Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes 

Ingen kommentarer: