torsdag 23. mai 2013

Morsrollen

At Maria var en viktig aktør i det første underet, er veldig spennende. Hun er ikke nevnt som viktig i prologen, og det er kanskje litt rart når vi tenker på den spesielle relasjonen mellom henne og Johannes: På Jesu befaling hadde Johannes tatt seg av henne etter korsfestelsen (jfr Joh 19:26-27). Men kanskje så Johannes den enormt viktige rollen hun hadde i forløsningen av det Jesus hadde kommet for å gjøre? Er kvinnen som fødte ham rent fysisk på ny en form for fødselshjelper? Jeg tror det – og har tidligere skrevet om det i refleksjonen ”Fødselsveer”.

”Fødsel” står helt sentralt i Johannes-evangeliet. Det kommer fram allerede i prologen (se f. eks. Guds barn definert) og ligger som en av undertonene gjennom hele beretningen. Derfor er det ikke uvesentlig at moren er en viktig aktør når det nye skal fødes fram. For konklusjonen er at ”den nye vin er bedre” – men det kommer jeg tilbake til senere.

Hvorfor var Marias bidrag viktig?

Først ble hun avvist av Jesus, og så leser jeg:

Men moren hans sa til tjenerne: «Det han sier til dere, skal dere gjøre.»
Joh 2:5
Maria hadde ikke sett Jesus gjøre noen undre, men hun hadde gjemt mange vitnesbyrd om ham i sitt hjerte. Hun trodde på ham, og det viste hun både i handling og i ord. Sånt rører ved en sønns hjerte. Det rører fortsatt Sønnens hjerte. Tro om vi fikk oppleve flere undre om det var flere fødselshjelpere blant oss?
 

Dagens ’manna’:
Jeg trenger Marias tro for at det nye skal spire fram!
--------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: