søndag 2. juni 2013

Familieutflukt

At familien er viktig, blir bekreftet gjennom hele Bibelen, og Jesu nære relasjon til sin familie blir tydelig understreket av Johannes:
Deretter dro han ned til Kapernaum sammen med moren, brødrene og disiplene sine, og der ble de noen dager.
Joh 2:12
Jeg ser det i beretningen om bryllupet, jeg ser det igjen i den omsorg han viser for moren under korsfestelsen og jeg ser det her i et tilsynelatende ”meningsløst” vers. Verset virker meningsløst fordi det kun forteller om en ”utflukt” til Kapernaum. Det står ingenting om hvorfor de dro dit, hva de gjorde der eller hva som gjorde at de dro derfra.

Samtidig er det interessant å se koblingen mellom familien og disiplene. Kanskje verset er veldig viktig. Disiplene er nå en del av Jesu familie – hvorfor?

Fordi disiplene, slik vi leste i går, hadde sett hans herlighet og trodde ham. Det bekrefter prologens løfte om at alle som tar imot ham og tror på hans navn, får rett til å bli Guds barn. Det er troen
som binder Guds familie sammen.
 
Det blir ofte stilt spørsmål om det er samfunnet som gjenspeiler kirken, eller motsatt. Kan det være slik at sviktende tro i kirken får båndene i Guds familie til å smuldre opp, og når det skjer, smuldrer familiebåndene opp i samfunnet?

Når det finnes de underligste trosforestillinger innenfor rammen av den nominelle kirke, er det da å undres over at vi finner et konglomerat av samlivsformer i samfunnet?

Da kan vi snakke om ”familieutflukter” i utvidet forstand…

Men poenget i dag er:

Troen gjør meg til en del av Jesu familie
-----------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: