mandag 17. juni 2013

Gris eller jaguar?

Det er ofte nyttig å presisere hva jeg mener selv om jeg synes at utgangspunktet er logisk og selvforklarende. I samtalen med Nikodemus gjør Jesus flere slike logiske presiseringer:
«Det som er født av kjøtt, er kjøtt, men det som er født av Ånden, er ånd.»
Joh 3:6
Jeg tror det er viktig å ikke lese dette slik at kjøtt og ånd settes opp mot hverandre. Da kan vi få en lære om at menneskets ånd står over og er mer verd enn kroppen (dualisme)*. Hadde han sagt at ”det som er født av en gris, er en gris, det som er født av en jaguar, er en jaguar”, ville ingen tenkt at jaguarer er mer "ålreite dyr" enn griser.

Her er gjenfødelse tema, og gjenfødelse skjer ved ånd og ikke ved kjøtt. En gris kan ikke forsøke å bli en jaguar fordi den faktisk er født som gris. Ergo: Nikodemus og jeg kan ikke forsøke å bli nye skapninger fordi vi faktisk er mennesker som har vendt Gud ryggen. Skal vi bli nye skapninger må vi vende om til ham, en mulighet han nå har gitt oss i Kristus.

Da Gud ”blåste livets ånde i Adam og han ble til en levende sjel” (1 Mos 2,7), ble også Adam en "ny" skapningen – det vil si at hans sjel og kropp gjorde det som Guds ånd ville. Slik levde han helt til syndefallet. Adams ånd, sjel og kropp hadde samme verdi fordi han var skapt som et helt menneske.

Men slekten ble videreført av den falne Adam og Eva. Adam fikk en sønn – ikke i Guds bilde, men i sitt (1 Mos 5:3). ”Kjøtt” ble da representativt for mennesket som det falne mennesket. Da ”Ordet ble kjøtt” betyr det at Gud «sendte sin egen Sønn som syndoffer, i samme slags kjøtt og blod som syndige mennesker har» (Rom 8,3). Han ble som oss slik at vi ved Ånden kunne bli født på ny, for å bli som ham - bli "hele mennesker" igjen med ånd, sjel og kropp.  

Alene kunne dette verset blitt en hel bok, men det er nok mat for en dag!

Dagens ’manna’:

Gjenfødt av Ånden til et "helt menneske".
----------------------------
* Gnostikerne blant de første kristne hentet sikkert en del av tankene fra sin tolkning av Johannes.
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

2 kommentarer:

07032705 sa...

Mer enn nok. Her må jeg tenke.

Gerd sa...

Det ble upersonlig med bare er nummer.Trenger jo ikke være anonym.