fredag 7. juni 2013

Misforståelser i kø

Med mindre det er hensikten, er det aldri morsomt å bli misforstått. Hvis det derimot er en hensikt å få noen til «å gå fem på» - da kan det bli veldig morsomt. For en drøy uke siden skrev jeg om «Ironi», og at Johannes må ha brukt dette bevisst i sitt evangelium. 

Misforståelsene er med på å skape muntre situasjoner som nesten ”ironiserer” med dem som er for raske til å konkludere. Som en respons på oppfordringen om gi et tegn på sin myndighet, svarte Jesus:
«Riv ned dette tempelet, og jeg skal reise det opp igjen på tre dager.»
Joh 2:19
Jeg tror at Jesus ønsker at de skal misforstå. De befinner seg på tempelplassen. Templet reiser seg bak dem. Hva annet er å forvente enn at tilhørerne umiddelbart tror at det er Herodes’ tempel det er snakk om?
«I førtiseks år har de bygd på dette tempelet, og du vil reise det opp igjen på tre dager?»
Joh 2:20
Jeg kan smile. Jeg er oppdratt med Paulus som skriver: «Vet dere ikke at dere er Guds tempel, og at Guds Ånd bor i dere?» (1 Kor 3:16), så jeg skjønner at Jesus snakker om sin egen kropp. Disiplene forsto det også etter at Jesus hadde stått opp igjen. Da må det hele ha fortonet seg ganske morsomt: Og vi som tenkte at han snakket om templet!

Dagens ’manna’:
Jeg er Guds tempel!
---------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

1 kommentar:

ceeteeaye sa...

Kan absolutt leve med dette, ja. Men det er egentlig bare morsomt fordi vi vet at de som misforsto hadde evne til aa kunne forstaa bare de ville!

Ironien blir forsterket hvis vi tenker paa at Saul kanskje hoerte paa!