tirsdag 11. juni 2013

Nattebesøk

”En åndelig reise krever masse mot” – hevdet jeg i går. Stemmer det med fortsettelsen av beretningen om Nikodemus?
Han kom til Jesus om natten og sa: «Rabbi, vi vet at du er en lærer som er kommet fra Gud. For ingen kan gjøre de tegnene du gjør, uten at Gud er med ham.»
Joh 3:2
Jeg har hørt mange taler om samtalen Jesus hadde med Nikodemus, og de fleste sier at Nikodemus kom til Jesus om natten fordi han var redd. Det kan godt være at det er rett, men det kan vi ikke vite. 
  1. For det første var det ikke uvanlig at de jødiske lærde forlenget sine læresamtaler utover natten*. Dette kunne ha med interesse å gjøre, men det kan også ha en praktisk forklaring: natten var sval, mens dagen kunne være veldig varm.
  2. Dersom han var redd, ville det sannsynligvis være for den akademiske teologiske elite som han tilhørte, men Nikodemus åpner samtalen med ”Rabbi, vi vet!” – det er overveiende sannsynlig at han med ”vi” refererer til Rådet (Sanhedrin). Hvorfor skulle han ikke kunne forsvare overfor dem at han innhentet førstehåndsinformasjon?
  3. Kanskje det til og med var Rådet som hadde sendt ham etter en lang dag med diskusjoner om fenomenet?
  4. At det var viktig for Johannes å slå fast at besøket skjedde om natten, bekreftes av at han senere presenterer ham som han ”som kom til Jesus første gang om natten” (Joh 19:39). ”Første gang” er spennende fordi det betyr at det har vært flere møter mellom de to, men hva om også dette er ”spiritualistisk”:
  5. Natten står for mørke og den første samtalen med Nikodemus avsluttes med at det å komme til Jesus er å gå fra mørke til lys (Joh 3:21). Tanken er sentral hos Johannes. Det var for eksempel ”natt” da Judas gikk for å forråde Jesus (Joh 13:30).
Jeg tror Nikodemus var åpen for det. Derfor var han modig. De tre referansen til Nikodemus i evangeliet (3:1-21; 7:50 og 19:39) antyder en åndelig progresjon, men det kommer jeg tilbake til etter hvert.
På søndagsskolen sang jeg: Jeg vil ligne Daniel, for Daniel han var modig han. Dagens ’manna’ går på samme melodi:
Jeg vil ligne Nikodemus, for Nikodemus han var modig han!
------------------
* Jfr Rudolf Schnackenburg: ”The Gospel According to St. John” vol. 1, New York 1990 s 366.

Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: