lørdag 15. juni 2013

Skjerpelse


Det kan være utfordrende når det som i utgangspunktet er vanskelig ytterligere skjerpes. En ting er å ”se det Guds rike” man allerede er en del av, verre er det at ”brillene”* for å se det faktisk er selve ”billetten”:
«Sannelig, sannelig, jeg sier deg: Den som ikke blir født av vann og Ånd, kan ikke komme inn i Guds rike.»
Joh 3:5
Jesu forklaring til Nikodemus må ha skapt enda mer forvirring: Er jeg ikke en del av Guds rike? Jeg har jo kunnskap om alt som hører til Guds rike!

- men hva mente Jesus med ”født av vann og Ånd”?
Jeg velger å dele det over to dager og konsentrerer meg om ”vann” i dag. Det kan være minst tre forklaringer hva ”vann” er eller symboliserer:

  • 1. Dåp i vann
Det er klart at vann umiddelbart får meg til å assosiere med dåp, men jeg tviler på at det er slik Johannes tolker Jesus. Vi vet at disiplene døpte tilhengere, men det var viktig for Johannes å understreke at Jesus ikke gjorde det selv (Joh 4:2).
  • 2. Fysisk fødsel
Vann er helt klart en av ”fødselsvæskene” som er et gjennomgangstema i evangeliet. Er det slik at Jesus mener at man må være født som menneske for komme inn i Guds rike?
Neppe – i Åpenbaringen er det snakk om en gjenfødelse eller nyskapelse av hele skaperverket. Å påstå at Guds rike skulle begrense seg til mennesker, vil være det samme som å ignorere den totale gjenopprettelsen av alt i Kristus. Da gjenstår:
  • 3. En spiritualistisk forklaring
Jesus ser på seg selv som kilden til det levende vann. Det kommer fram både fram i samtalen med den samaritanske kvinnen (Joh 4:10 ) og i hans invitasjon til å komme til ham å drikke (Joh 7:37-39). Rekkefølgen ”vann og Ånd” er derfor ikke tilfeldig. Det kan ikke skje en gjenfødelse ved Den hellige ånd uten å gå veien om Jesus. Jeg mener at vann må forstås i konteksten av hele evangeliet – altså det Jesus gir når vi ber ham.

Dagens ’manna’:
«…For det vannet jeg vil gi, blir i ham en kilde med vann som veller fram og gir evig liv.» 
Joh 4:14b
-------------------
* Se "3D-briller"
* Bildet: Vann er vakkert, det er kraft, det renser, er en forutsetning for liv osv.... Her "Godafoss" på Island - sommeren 1982.
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: