mandag 26. august 2013

En mysteriøs kvinne

Noen menn vil sikkert si at enhver kvinne er et mysterium, og det kan godt være at det passer på flere enn den kvinnen som kommer inn i fortellingen i dag:
Da kommer en samaritansk kvinne for å hente vann.
Joh 4:7a
Kvinnen er et mysterium av flere grunner. Har hun for eksempel eksistert? Noen teologer mener at hun er et symbol på det samaritanske folk. Samaritanene var ikke ”rene jøder”, men var etterkommere av jøder som hadde tatt seg ektefeller fra andre folkeslag. Referansen til at kvinnen hadde hatt mange menn, blir tatt til inntekt for et slikt syn. Likevel mener de fleste teologer at dette dreier seg om en helt konkret kvinne og en helt konkret hendelse.

Hun er likevel et mysterium fordi hun i motsetning til den lærde Nikodemus etter hvert ”knekker” koden til det åndelige perspektivet Jesus formidler - hvorfor "så" hun det Nikodemus ikke så? Hun ser lenger enn den mirakelsøkende jødene ved templet (kap 2) og de skeptiske lærde (kap 3), hun er etnisk uren og moralsk uren, og hun er kvinne. Hun blir redskapet til vekkelse for folket sitt, men vi vet ikke hva hun heter eller hvordan det går med henne senere. På mange måter står hun som en representant for de mange anonyme som er like interessante for Jesus som rådsherrer eller kongelige. Jeg er interessant for Jesus

Dagens ’manna’:

For Jesus er alle interessante!
-------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: