fredag 23. august 2013

Framdrift

De neste par ukene skal jeg delta i en rekke ansettelsesintervju. Jeg vet at jeg kommer til å lete etter ”framdrift” og ”drivkraft”. Det er egenskaper jeg alltid ser etter i medarbeidere. 
Jeg tror også det var viktig for Johannes å formidle denne tematikken. 

Det er synlig i samtalen med Nikodemus og henvisningen til at den som er drevet av Ånden er som vinden*. De troende er et folk i bevegelse. Slik var det også for Jesus og disiplene:
Da forlot han Judea og dro igjen til Galilea.
Joh 4:3
Bakgrunnen for forflytningen er interessant: ”Jesus fikk nå vite hva fariseerne hadde hørt: at han vant flere disipler og døpte** flere enn Johannes.” (Joh 4:1). Det viser til diskusjonen mellom jøden og Døperens disipler om renselsen som ble behørig kommentert i gjennomgangen av kapittel 3. Var det viktig for Jesus at fariseerne skjønte at det var en sammenheng mellom ham og Døperen, men at oppdragene deres var helt forskjellige?

I så fall kan det være signalet han ventet på for å kunne bevege seg videre. En viktig del av oppdraget var fullført. Forflytningen er strategisk med tanke på formidlingen av at evangeliet er universelt. Altså ikke bare for jødene, men det var viktig at jødene fikk høre evangeliet først. Gang på gang ser vi at selv den minste opplysning i dette evangeliet er viktig: Samtalen og diskusjonen i kapittel 3 ble initiert av en skriftlærd rådsherre og en jøde, men nå må de gjennom Samaria – urent land.

Jesus og disiplene hadde framdrift, og drivkraften var Ånden og oppdraget!

Dagens ’manna’:
Når Ånden er drivkraften utføres oppdraget med hvilepuls.
-------------------------------------
* Se refleksjonene: ”Sir Francis Beaufort” og ”Tom fra Seattle”
** i neste vers presiserer Johannes: Riktignok var det ikke Jesus selv som døpte, men disiplene hans. (Joh 4:2)
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: