fredag 30. august 2013

Hurra for den store forskjellen!

Også i dag gjør jeg en liten endring i et mye brukt utsagn, men det er ikke myntet på mann og kvinne. Jeg vil slå et slag for levende vann! Da tenker jeg ikke på akevitt – det nordiske brennevinet som påberoper seg å være «livets vann», men på det levende vann som Jesus tilbyr:

«Om du hadde kjent Guds gave og visst hvem det er som ber deg om drikke, da hadde du bedt ham, og han hadde gitt deg levende vann.»Joh 4:10
Forskjellen på de to «navnebrødrene» er ikke bare stor – den er enorm. Akevitten påberoper seg å være livets vann, men forskning viser at alkohol er det rusmiddelet som påfører enkeltmennesker og samfunnet mest skader, og bidrar til forkortet liv gjennom sykdom og ulykker*. En av grunnene til at jeg i dag velger å skrive om denne kontrasten, er en glimrende artikkel Ola Grytten (bildet) skrev i Dagen forleden: «Alkoholens bakside» - den anbefales. 

Det levende vann som Jesus tilbyr, er Den hellige ånd (
Joh 7:39). Det burde være mer enn tilstrekkelig for oss kristne. Noen ganger blir også dette vannet forvandlet til berusende vin, men helt uten noen form for negative følger for individet og samfunnet. Hvorfor skulle vi gå for noe dårligere i kristne kretser? Er det fordi vi ikke kjenner gaven?

Dagens ‘manna’:


Jeg vet hvor det alltid er tilbud på levende vann. 
---------------------
* Om noen uker begynner en TV-serie på NRK som visst nok skal dokumentere effektene av alkohol ved å vise endring i atferd og mestring i en forsøksgruppe. Jeg kjenner jeg er urolig for at dette er noe vennegjenger vil «prøve hjemme», samtidig kan det sikkert også ha en preventiv effekt å dokumentere de negative virkningene.

Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes  

Ingen kommentarer: