søndag 25. august 2013

Neppe en tilfeldighet

I gårsdagens fokus på scenebeskrivelsen som danner rammen rundt samtalen mellom Jesus og den samaritanske kvinne, kom jeg inn på flere viktige ting, men jeg dukket ikke ned i informasjonen: ”det jordstykket Jakob ga sin sønn Josef” (Joh 4,5).

Evangelisten tar det med fordi stedet neppe var en tilfeldighet. Den detaljerte informasjonen om stedet er et "øyenvitnespor", men i referansen til forholdet mellom Jakob og Josef – far og sønn – ligger det en dypere symbolikk som også er typisk for Johannes. Det er veldig mange hendelser i Josefs liv som finner en parallell i Jesu liv. Her er noen få eksempler:

Jakob ble kalt Israel. Hans sønner var altså Israels folk. (Israels folk = Guds folk). Relasjonen mellom Jakob og Josef blir beskrevet som helt spesiell (1 Mos 37:3). Det fikk brødrene til å hate ham. Da Josef kom til ”sine egne” med sine drømmer, ”tok de ikke imot ham”, men hatet ham enda mer. De besluttet å slå ham i hjel, men i stedet valgte de å gjemme ham i en ”brønn”. De forrådte ham ved å selge ham til slavehandlere for 20 sekel sølv. Deretter tok de den spesielle kjortelen hans, slaktet en bukk og smurte blodet på kjortelen for at det skulle se ut som at han var blitt drept. (– NB Johannesevangeliet er det eneste som har med referansen til den spesielle kjortelen som Jesus bar og som soldatene kastet lodd om – jeg regner med at den også var tilsølt av blod etter piskingen).

Det forunderlige er at brødrene gjennom å ”ofre” Josef la til rette for at de selv mange år senere ble frelst fra døden på grunn av ham. Den ”frelsen” ble mulig ved at han gjennom sin opphøyde posisjon tilga dem og viste dem nåde og gjenopprettet den brutte relasjonen med dem: «Dere tenkte å gjøre ondt mot meg, men Gud tenkte det til det gode, for han ville gi liv til et stort folk, slik vi ser i dag. Så vær ikke redde! Jeg skal sørge for dere og barna deres» (1 Mos 50:20-21).

Var Jesu valg av arena for den kjempeviktige samtalen med kvinnen tilfeldig? Neppe – Han måtte reise gjennom Samaria (Joh 4:4).

Dagens ’manna’:

Bibelen er en fantastisk bok!
---------------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: