søndag 11. august 2013

Viktig informasjon?

Det er flere grunner til at redaksjonen i Krigsropet har klare rammer for lengde på innhold i artikler, andakter og ledere. Jeg var fast skribent i Krigsropet før det ble en del av min ”hverdag”, og når jeg hadde skrevet for mange ord (som ikke er en uvanlig problemstilling), måtte jeg kutte ned. Da var det viktig å kutte det som var minst viktig.

Jeg har flere ganger nevnt at forfatteren av Johannes-evangeliet er tydelig på at han har valgt bort veldig mye av det Jesus sa og gjorde (jfr Joh 21:25) og at evangeliet derfor er strengt redigert. Av samme årsak er det derfor grunn til å anta at alt som er tatt med er viktig. Da er det underlig at det ganske ofte kommer vers som virker helt ubetydelige for sammenhengen. 


Du som følger bloggen min, har for lengst oppdaget at jeg også gir slike vers oppmerksomhet. Hva er viktig med:
Dette var før Johannes ble kastet i fengsel.
Joh 3:24
Det er ekstra underlig ettersom han akkurat har skrevet at Johannes døpte i Ainon ved Salim – løslatelse på prøve var neppe vanlig i det herodianske regimet. Men jeg ser i hvert fall to viktige ting:

1. Detaljkunnskap er «øyenvitnespor». Til tross for redaksjon av stoff og hendelser som i liten grad tar hensyn til en historisk tidslinje, tror jeg det er viktig for forfatteren å etterlate spor som bygger opp under hans krav om være ”den disippelen Jesus elsket” – altså en fra den nære kretsen.

2. Han forutsetter forhåndskunnskap. I dette tilfellet det faktum at Døperen senere ble fengslet og henrettet. Indirekte sier han at det er legitimt i en presentasjon av evangeliet å forutsette noe forkunnskap. Det er interessant ettersom han sannsynligvis ikke bare hadde ”menighetsfolk” i tankene, men beretningen om Døperens skjebne var en del av den ”kulturelle” arv – også utenfor Israels grenser.

I tillegg er presiseringen relevant for den ”konflikten” jeg annonserte i går. I følge Mark 1:14 begynte Jesu offentlig virke etter at Døperen var kastet i fengsel – med andre ord var han sannsynligvis i den innledende fasen hvor han samlet disipler, og det var så vellykket at det gikk på bekostning av virksomheten til Johannes.

Dagens ’manna’:

Når evangeliet forkynnes er det legitimt å forutsette noe forkunnskap.
---------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: