mandag 9. september 2013

Bare ett alternativ

På en valgdag er det godt at det er mange alternativ å velge mellom. Isommer var vi en tur i Albania. Jeg husker rapporter fra valgene der da Enver Hoxha var landets leder – og han var (selvfølgelig?) eneste alternativ i valget. Han ble selvfølgelig valgt, men jeg mener å huske at den samlede motstanden en gang var seks blanke stemmer og to imot blant hele befolkningens stemmeberettigede. Det blir fort muntre kommentarer av sånn.

Men på noen områder er det helt greit at det bare er ett tydelig alternativ. Resepten for hvordan jeg skal tilbe, er et slikt eksempel, og da siktes det ikke til tilbedelsens form, men dens innhold. Det er bare innholdet som teller for Johannes, og jeg tror det har vært med å bestemme hva han tar med i sin framstilling av Jesushendelsen:

«…de sanne tilbedere skal tilbe Far i ånd og sannhet. For slike tilbedere vil Far ha. Gud er ånd, og den som tilber ham, må tilbe i ånd og sannhet.»
Joh 4:23-24
Tydeligere går det neppe an å bli. Den som tilber, tilbe i ånd og sannhet. På grunnspråket er ordet ”MÅ” et aktivt verb og generelt skal det forstås som en nødvendighet i forhold til et lovkrav, påbud eller plikt. I denne sammenheng er det en nødvendighet som en følge av Guds råd og forordning. Det som ikke skjer i ånd og sannhet er altså ikke tilbedelse selv om det kan ha form av å være det. Derfor er det veldig viktig å ikke bli lurt av det vi ser.

Dagens ’manna’:
Det er ånd og sannhet som gjør tilbedelse til tilbedelse.
-----------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: