mandag 21. oktober 2013

Funny

Jan Erik Volds dikt ”Funny” er en filosofering over livet, og mysteriet at det ble akkurat han som fikk livet i konkurranse med en milliard sædceller. Sluttsatsen er munter: ”Sorry brødre, det ble meg, jeg får prøve å gjøre så godt jeg kan”.

Livet kan virke tilfeldig, og jeg tenkte på dette diktet da jeg leste:
For slik Far reiser opp de døde og gjør dem levende, slik gjør også Sønnen levende hvem han vil.
Joh 5:21
Gjelder den samme tilfeldighet etter at vi er født?

Hva betyr det at Sønnen gjør levende hvem han vil?

Dette er en viktig del av tematikken til Johannes – og den er allerede berørt mange ganger. Det favnes av utsagnene ”alle dem” og ”hver den” som i kombinasjon med ”tro” forekommer flere ganger i evangeliet. Igjen kommer jeg tilbake ved ”den frie vilje” som enten hindrer meg fra å komme til Jesus eller drar meg mot ham – og skjer det siste, er saken klar: «For dette er min Fars vilje, at hver den som ser Sønnen og tror på ham, skal ha evig liv, og jeg skal reise ham opp på den siste dag» (Joh 6:40).

Det kan være tilfeldig hvem som hører om Jesus, men jeg stoler på at de vil bli møtt av Gud i forhold til hva de har gjort med den grad av åpenbaring de har vært eksponert for. Men for oss som har hørt, er det ikke spørsmål om en ”lunefull” Jesus som ”gjør levende hvem han vil”, men som åpent tar imot dem som kommer til ham i tro. Så her er det ikke noe ”funny”.

Dagens ’manna’:

Jesus gjør levende hver den som kommer til ham i tro.
------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: