torsdag 9. januar 2014

Hva er verden?

Eller er verden hvem?

Spørsmålet virker umiddelbart oppkonstruert og filosofisk, men jeg vil påstå at det er relevant. Vi snakker om ”tidsånden” som om tid er noe ”menneskelig”. På samme måte snakker vi om den ånd som rår i verden. For å forstå Johannes-evangeliet, er det viktig å forstå hvordan han tolket Jesu undervisning om verden. Dersom verden er synonymt med planeten Tellus = jorden, virker dette utsagnet fra Jesus meningsløst:

Verden kan ikke hate dere, men meg hater den, fordi jeg vitner om at dens gjerninger er onde.
Joh 7:7
Kan verden hate? I så fall, hvorfor og hvordan?

Johannes har ett mål med sitt evangelium: Å vise at verden trenger frelse, og at Gud ble menneske for at ”verden skulle bli frelst ved ham” (Joh 3:17). Det er fordi menneskene som var satt til å forvalte verden, overga verden til den onde. Johannes siterer Jesu undervisning om ”denne verdens fyrste” tre ganger* - Det er verdens fyrste som hater og implisitt får verden til å hate.

For to dager (7. jan 14) viste BBC4 et dokumentarprogram fra Frelsesarmeens offiserskole i London. Kommentarene i aviser og på nett er ”typiske”. Nestekjærligheten og ærligheten varmer, men budskapet om frelse eller fortapelse får det til å gå ”kaldt nedover ryggen” på noen av kommentatorene: ”At det går an i vår opplyste tid” er indignasjonen.

Frelsesarmeen klarer neppe noen gang å være like tydelig som det Jesus var. Utfordrer du verdens ondskap, vil du bli hatet. Jesu brødre hadde ikke utfordret den ondskapen, derfor kunne heller ikke verden hate dem. Men den ”gode Jesus” utfordret ondskapen, derfor ble han også hatet. Alle vil ha den snille Jesus, men den Jesus som sier at å velge ham betyr kompromissløs etterfølgelse, blir fort ubehagelig å forholde seg til.

Dagens ’manna’:

Godhet utfordrer ondskap
-----------------------------------------
* Joh 12:31
* Joh 14:30
* Joh 16:11
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: