søndag 17. august 2014

Hjemmesitterne



Det er ikke valg i år – derfor hører vi heller ikke så ofte ordet «hjemmesitterne». Med lav valgdeltakelse under 70% kan hjemmesitterne fort bli det største partiet i landet vårt. Derfor blir hjemmesitterne sett på som en utfordring og noen ganger nesten som en trussel mot demokratiet. 

Men det er ikke bare i politikken hjemmesitterne er en utfordring. Jeg er overbevist om at gruppen kristne hjemmesittere utgjør Norges største kirkesamfunn selv om de fleste sikkert har et nominelt medlemskap i et navngitt kirkesamfunn. Hvorfor er det slik?

Kan det ligge et svar i dagens vers?

Da Marta hørte at Jesus kom, gikk hun for å møte ham. Maria ble sittende hjemme.

Det er lett å finne grunner til at Maria satt hjemme. Hun var i sorg over å ha mistet sin bror. Hun var ganske sikkert skuffet over at Jesus ikke hadde kommet før. Kanskje hun også var skuffet over disiplene?

Om noen få uker er det 40 år siden jeg reiste på Frelsesarmeens offisersskole i London, og i løpet av årene som har gått har jeg møtt mange hjemmesittere. Veldig mange av dem blir hjemme utelukkende fordi de på et eller annet tidspunkt ble skuffet. Ofte er det skuffelse over hvordan det kristne fellesskapet fungerer. Enda verre har de det som ikke bare er skuffet, men er blitt bitre.

Kanskje det er noe å lære av Marta? Hun hadde like mye grunn til skuffelse, men hun velger å gå i møte med Jesus og heller være åpen om det. Kanskje gikk hun i møte med ham bare fordi hun følte seg forpliktet til det – forpliktet fordi hun var eldst? Forpliktelse blir av mange kristne oppfattet som noe negativt og noen vil til og med kalle det «lovisk», men er det ikke det som er disippelskap, at jeg møter opp der Jesus møter opp?
   
Dagens ‘manna’:

Jeg møter opp der Jesus møter opp

PS – det skal bli spennende å se hvor mange som møter opp i Flekkefjord og Sandnes i dag.
----------------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: