fredag 8. august 2014

I fritt fall?

På Facebook legges det stadig ut videoklipp med mennesker som tar store sjanser, og ekstremsport er blitt en populær aktivitet.Dette kan være en mot-reaksjon på det enorme fokuset som er på helse, miljø og sikkerhet knyttet til arbeidsplassen og det offentlige rom. Vi er skapt slik at vi instinktivt reagerer på fare og dette instinktet har nok også behov for impulser. 

Selv om vi ikke nødvendigvis liker faresituasjoner, kan det se ut som vi innimellom har behov å stimulere instinktet som reagerer på fare – kanskje det i bunn og grunn handler om å sjekke «overlevelsesevnen»?

Ikke så ulikt dagens disipler hadde disiplene på Jesu tid det greit der de var . Kanskje det var derfor de ikke reagerte på at Jesus ikke hadde det travelt med å dra på sykebesøk til Betania? De hadde jo akkurat «flyktet» fra den landsdelen på grunn av at folkemengden ville steine Jesus. Det ble derfor ikke akkurat «Halleluja-stemning» da Jesus to dager etter at han fikk beskjed om at Lasarus var syk sa:

«La oss dra tilbake til Judea.»Joh 11:7
Det er ikke alltid at Jesus leder oss inn i behagelige situasjoner. Etterfølgelse er skjebnefellesskap og kommer aldri til å bli risikofritt, men Jesus går med. Handler disippelskap i bunn og grunn om jevnlig å sjekke «etterfølgelsesevnen»? For er ikke viljen til etterfølgelse identisk med  «overlevelsesevnen» i disippelskapet?

Dagens ‘manna’:

Jesus sier alltid «La oss» - han ber meg aldri dra alene.
----------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: