torsdag 25. september 2014

Fra forteller til kommentator

Jeg har gang på gang påpekt at det skinner veldig klart igjennom hva Johannes vil med fortellingen sin. Noen få ganger går han ut av fortellingen og kommenterer. Dagens vers er et tydelig eksempel på det:
Ja, han (Jesus) skulle ikke bare dø for folket, han skulle også samle til ett de Guds barn som er spredt omkring.
Joh 11:52
Noen vil sikkert hevde at innskutte kommentarer forstyrrer fortellingen, men i og med at det blir så tydelig at det er en kommentar, styrker det selve fortellingens troverdighet: Johannes sine egne tolkninger holdes borte fra fortellingen ved at de formes som kommentarer.

Hvem var «folket» for Johannes?

Det er overveiende sannsynlig at Johannes tenker som Kaifas d.v.s. at «folket» er synonymt med det jødiske folket = Guds utvalgte folk. Men det var ikke bare jødene Jesus skulle dø for. Han skulle samle til et de «Guds barn» som er spredt omkring. 


Hadde dette vært Matteus-evangeliet, ville det være naturlig å tenke at det måtte være diaspora-jødene som skulle samles med sitt folk. Men Johannes har allerede i prologen slått fast at «alle som tok imot ham, dem ga han rett til å bli Guds barn, de som tror på hans navn» (Joh 1:12). Det er disse «spredte» Guds barn som Jesus samler og gjør til ett med «folket». Også her er det samsvar mellom tolkningene til Johannes og Paulus: «Her er ikke jøde eller greker, her er ikke slave eller fri, her er ikke mann og kvinne. Dere er alle én i Kristus Jesus» (Gal 3:28).

Dagens ‘manna’:

I Kristus Jesus blir jeg ett med alt Guds folk
…………………………
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

2 kommentarer:

Anonym sa...

Slik er altså vi som var langt borte kommet nær! Og Jesus tok oss med i sin yppersteprestene bønn. Halleluja!
Takk fra Ragnhild.

Anonym sa...

Yppersteprestlige skulle det selvfølgelig stå!
Rag.