fredag 17. oktober 2014

Minimalisme

Ordet brukes innenfor forskjellige kunstformer og kjennetegnes ved en redusering av form og virkemidler, ned til det mest fundamentale som er nødvendig for å formidle det «kunstneren» ønsker å få fram. Jeg liker godt å lytte til minimalistisk musikk – og innenfor den sjangeren er Arvo Pärt* en desidert favoritt.

Jeg har tidligere referert til Egil A. Wyllers kronikk om Johannes-evangeliet under tittelen «Det fullendte kunstverk» - og "kunstneren" Johannes har tidvis minimalistiske trekk. Det gjelder ikke minst beskrivelsen av inntoget i Jerusalem som også finnes hos de andre evangelistene. Johannes tar kun med det mest nødvendige i sin versjon:

Jesus fant et esel og satte seg opp på det.
Joh 12:14
Kortere kan det ikke skrives. Det var ikke viktig for ham å formidle hendelsesforløpet med hvordan disiplene hadde skaffet eselet til veie. Kanskje fordi han visste at det allerede var skrevet ned av andre, men primært fordi han oppnår det han vil med fortellingen uten å ta med alt. I morgen kommer jeg tilbake til hva Johannes vil med sin korte versjon, men i dag tar jeg med meg påminnelsen om at det er viktigere hva jeg vil med fortellingen enn å få med meg mest mulig i den. «Innskutte setninger» øker volum ikke nødvendigvis forståelse. Uttrykket «Less is more» kan også være nyttig huskeregel i forkynnelsen.

Dagens ‘manna’:

Si nok – ikke alt hver gang!
---------------------------------
* Hør: "Speil i speil" 
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: