lørdag 11. oktober 2014

Seierherren

I forbindelse med Ståle Wigs nylig utkomne (uautorisete) biografi om Jonas Gahr Støre, lyttet jeg til et intervju med hovedpersonen knyttet til avsløringene om de hemmelige Libya-forhandlingene som omtales i boka. Støre snakket om sitt ønske om maksimal åpenhet (offentlighet) som kunne komme i konflikt med nødvendigheten av hemmelig diplomati for å finne en fredelig løsning.

I dramaet rundt Jesus foregikk det også hemmelige forhandlinger ved siden av det som utspant seg i all offentlighet. Derfor gjør Johannes en spennende distinksjon når han skriver:

Det ble kjent i den store mengden av jøder at Jesus var i Betania.
Joh 12:9a
«Den store mengden av jøder» står i kontrast til bruken av «jødene». «Den store mengden» er et uttrykk for den generelle folkemengden (allmuen), mens «jødene» brukes om overprestene, de skriftlærde og fariseerne. «Jødene» mente at «den store mengden av jøder» var ute av kontroll, og konkluderte med at den beste måten å kontrollere mengden på måtte være å fjerne de elementene som forårsaket uro og ubalanse. Det er vel det som kalles totalitær tankegang.

Når Bibelen sier at Jesus ble prøvd i alt på samme måte som vi (Hebr 4:15) – er det sant også for de kristne som må forholde seg til totalitære regimer. Jesus måtte forholde seg både til et totalitært politisk regime og et totalitært religiøst regime. Når to slike regimer samarbeider ender det som regel med at noen må utryddes. For Jesus lå det en beskyttelse i «den store mengden» - slik er det også i vår tid. Kristne må stå sammen. Det gjelder ikke minst overfor totalitære regimer. Det paradoksale er likeval at uansett hva som skjer så blir vi seierherrer – også om det koster oss livet. 

Med sitt offer har Jesus - seierherren - snudd alt på hodet.

Dagens ‘manna’:

Prøvd i alt
------------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: