lørdag 8. november 2014

Det gikk opp et lys!

Det sies at inuitene har 100 ord for å beskrive snø. Fordi jeg ikke kan språket kan jeg ikke bekrefte påstanden. Første gang jeg hørte det, ble jeg imponert for jeg tenkte at vi har jo bare ett ord - men så begynte jeg å tenke på sludd, slaps, rim, skare, kladde, bråne, fokk, pudder, krystall, klake osv og i tillegg kommer en masse dialekt-varianter. Jeg konkluderte med at vi sikkert har en del snø-ord på norsk også dersom noen tok tid til en skikkelig opptelling.

«Heureka!» skal Arkimedes ha ropt, og det er mange måter å uttrykke ny innsikt på. Knekke koden, løse gåten, «Aha!», få en åpenbaring, oppdage kruttet, ta poenget,
«Pling!» og et utall av varianter av å se et eller annet, og det fleipes av og til med det å ha sett lyset eller at det gikk opp et lys for meg.

De som stilte Jesus kloke spørsmål, hadde sett noe. De hadde sett glimt av lys, og Jesus ser at de har sett:

Jesus svarte: «Ennå en liten stund er lyset hos dere. Dere må vandre mens dere har lyset, så ikke mørket faller over dere. Den som vandrer i mørket, vet ikke hvor han går hen.»
Joh 12:35
Jesus snakker om lys både i samtalen med Nikodemus, og når han åpenbarer seg selv som verdens lys. Det er mye mulig at han snakker i dobbel betydning også i dette utsagnet. «Jeg er verdens lys, og jeg er her kun en kort tid!», men det kan også være en oppfordring til å bruke det lys, den innsikt som jeg til enhver tid har for å finne veien videre.

Dagens ‘manna’:

Jeg vandrer videre med det lys han har gitt meg.
---------------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: