lørdag 1. november 2014

Herlig….

«Er det ikke herlig, dere!»

Når det sies, er det gjerne som en parodi. Det er en frase som forbindes med de hyper-positive som har bestemt seg for at det skal være herlig uansett. Jeg ønsker ikke å latterliggjøre en overdreven positiv innstilling, for det er absolutt å foretrekke framfor det motsatte. Men ordet «herlig» er en del av et viktig ord i dagens vers:

«Far, la ditt navn bli herliggjort!» Da lød det en røst fra himmelen: «Jeg har herliggjort det og skal herliggjøre det igjen.»
Joh 12:28
Jesu innerste ønske var å herliggjøre sin Fars navn. Mens «Herlig» er et vanlig ord hører «Herliggjørelse» med til det religiøse språk - men det betyr ikke noe annet enn å bli gjort herlig. Hva vil det si? Jeg liker Gunnes sin oversettelse: «La din herlighet lyse over ditt navn»
Dersom herlig eller herlighet er det sterkeste ordet som kan knyttes til Gud, er det kanskje ikke så rart at det blir litt «hyper-positivt» når det brukes i dagligtale. 

I og med at det å åpenbare Guds navn for menneskene var en del av Jesu oppdrag, var det viktig for ham at det også skulle fylles med herlighet. I tillegg hadde han gjennom sitt liv på jorden fylt begrepet (Ordet) Gud med innhold. Jeg tror at det var det røsten fra himmelen mente med «Jeg har herliggjort det» - altså gjennom det du har gjort mens du har levd. Når han fortsetter med «og skal herliggjøre det igjen» peker det fram mot korset og oppstandelsen.

Dagens ‘manna’:

Det Jesus ønsker, ønsker jeg.
---------------------------------
Illustrasjonsbildet er laget av Lalo Gutierrez og henter tittelen fra dagens vers
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: