onsdag 19. november 2014

Misjonserklæring

Helt siden slutten av 80-tallet har det vært en utfordring å finne en god norsk oversettelse av «Mission statement». 30 år senere tror jeg at vi kan bruke «Misjonserklæring» uten å måtte forklare at «misjon» ikke er begrenset til kristent misjonsarbeid. I dag brukes misjon på norsk i en svært vid forståelse som også dekker oppdrag – og det ønsker jeg velkommen med stor begeistring. Oppdrag har vært det vanligste alternativet hittil, men ordet dekker primært selve utøvelsen av «misjonen» og ikke i like stor grad hensikten og idelogien som ligger bak oppdraget. Ordet misjon favner alt dette enten det brukes i en sekulær eller religiøs kontekst.

I de siste dagene har refleksjonene vært knyttet til oppsummeringen av det jeg vil kalle «Jesu misjonserklæring». Mye av innholdet har Johannes vært innom flere ganger tidligere. Det gjelder også dagens vers, men det må være med som en selvfølgelig del av denne siste offentlige erklæringen før påskens drama utfolder seg i hele sin bredde noen dager senere:

Den som hører mine ord og ikke holder fast på dem, dømmer ikke jeg. For jeg er ikke kommet for å dømme verden, men for å frelse verden.
Joh 12:47
Misjonserklæringen har så langt inneholdt informasjon om: 
  1. Hvem som står bak «misjonen» = utsenderen
  2. Hvem som skal synliggjøres gjennom misjonen = utsenderen
  3. Hva som er misjonens funksjon = bringe lys
  4. og i dag: Hva som er misjonens formål = frelse
Og i morgen fortsetter det med misjonens konsekvenser.

Dagens ‘manna’:
Misjonens formål er frelse!
…………………………………..
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: