mandag 1. desember 2014

Alle sier av og til noe dumt!

Jeg har ofte sitert Piet Heins gruk: «Der er et ønske jeg alltid har haft - at kunne tie med tilbagevirkende kraft» - jeg er overbevist om at Peter også mange ganger hadde det samme ønsket:
«Aldri i evighet skal du vaske føttene mine», sier Peter. «Hvis jeg ikke vasker deg, har du ingen del i meg», svarte Jesus.
Joh 13:8
Selvfølgelig ønsket Peter del i Jesus. Han så bare ikke at uttalelsen hans kunne frata ham den muligheten. Hvordan Jesus møter Peters avvisning er et godt eksempel på nåde. Jesus gir ham at glimt av konsekvensen.

Jeg tror Johannes var glad i Peter. Han tegner et bilde av Peter som en som var i stadig utvikling. Kanskje så han at den bråkjekke disippelen lengtet etter mer av Døperens holdning: «Han (Jesus) skal vokse og jeg skal avta» (Joh 3:30)?

Det gode med Peter er at den rausheten han selv møter, etter hvert preger ham selv mer og mer. Jeg skulle ønske at det kjennetegnet alle Jesu etterfølgere, men det er dessverre ikke alltid slik. «Hatsytringer» på sosiale media fra såkalte kristne er bare ett synlig tegn på at det ikke er tilfellet.

I prologen står det at da Gud ble menneske, kom han full av nåde og sannhet. De kvalitetene skulle derfor også kjennetegne Jesu kropp 2000 år senere. Det er nåde at Peter får en ny sjanse. Det er sannhet at han må slippe Jesus til for at fellesskapet skal bli optimalt. Mange ønsker en «nåde-variant» som sier: «Selvfølgelig Peter – du skal slippe at jeg vasker føttene dine du». Nåde er ikke å gjøre mennesket til premiss-leverandør – nåde er å gi en ny sjanse til å velge, og da kan ikke sannheten skjules. Men sannheten må alltid formidles i kjærlighet – det er også nåde.

Dagens ‘manna’:

Nåde er også sannhet formidlet i kjærlighet
……………………..
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: