mandag 29. desember 2014

Der og da, her og nå


Bud uten kjærlighet kan fort ende opp i nådeløs loviskhet (legalisme). Derfor tror jeg det var viktig for Jesus å introdusere et nytt bud: 
«Dere skal elske hverandre slik jeg har elsket dere!» akkurat på det tidspunktet han valgte. 
Judas, en av de utvalgte, hadde akkurat forlatt dem for å forråde Jesus. 

Jeg regner med at det er relativt få som vil plassere forræderi på en liste over handlinger som uttrykker kjærlighet. Det var nok mer nærliggende for disiplene å tenke: «øye for øye, tann for tann»* enn å tenke kjærlighet i et slikt øyeblikk. Derfor var det viktig for Jesus å formidle det nye kjærlighetsbudet der og da. For han visste at det ville skje tilsvarende ting «her og nå» i livene til hans etterfølgere gjennom hele historien. 

Dersom ikke Judas kunne elskes, ville ikke det «alle-inkluderende» budskapet vært troverdig. Det er kjærligheten alene som gjør kristendommen troverdig - og - tro verdig. Jesus modellerte dette i sitt eget liv og han ønsker at hans kropp i verden i dag gjør det samme:
«Ved dette skal alle forstå at dere er mine disipler: at dere har kjærlighet til hverandre.»
Joh 13:35
Det kan ikke sies tydeligere, og det er nettopp når dette blir synlig at verden forstår at det finnes noe som ikke er av denne verden.


Dagens ‘manna’:

Ingen ting taler tydeligere enn kjærlighet i praksis
----------------------------
* Gjengjeldelsesmotivet kommer klart til uttrykk i f. eks. 2 Mos 21:23-25 - Jesus gir versene en ny tolkning i Bergprekenen - Matt 5:38
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: