fredag 5. desember 2014

Hvordan kan jeg vise at jeg forstår?

Selv om det finnes lag på lag av åndelige sannheter i Johannes-evangeliet som forutsetter vilje til å grave i dybden, er det ikke de "dype" sannhetene Jesus fokuserer på etter at han hadde vasket føttene til disiplene. Da han hadde satt seg ved bordet sa han til dem:
«Forstår dere hva jeg har gjort for dere?»
Joh 13:12b
Faren med å avdekke lag for lag slik jeg gjør når forsøker å grave meg ned i Johannesfortellingen, er at den sannheten som ligger helt oppe i dagen blir oversett, og i dette tilfellet er det «det øverste laget» Jesus spør om disiplene har forstått. Og - dersom kappen representerte «verdighet» eller hans autoritet som Herre, var det viktig at den kom på igjen før spørsmålet ble stilt. Kanskje kappen til og med hjalp dem til å forstå den konkrete handlingen han akkurat hadde utført?

Jeg vet ikke om spørsmålet hans var retorisk – men selv om han ventet svar fra disiplene kom det ingen svar. Kanskje det var fordi flokkens «ordfører» (Peter) allerede hadde misforstått minst to ganger hva de var med om, og da ikke han svarte, vågde heller ingen av de andre?

Igjen er Jesus raus – han kommer med svaret selv. Han forklarer ikke «symbolikken», men hva som vil være en naturlig og logisk konsekvens av det han har gjort. Det mest grunnleggende og konkrete kan ofte være vanskelig å «forstå» fordi det å forstå må få en konsekvens. Hvis ikke det får det, har jeg egentlig ikke forstått.
 

Dagens ‘manna’:
Forståelse blir synlig i praktisk handling
------------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: