mandag 8. desember 2014

Og her er logikken


Jeg har tidligere brukt syllogismer til å understreke logikken i et bibel-vers*. Aristoteles hevdet at vi ved å sammenlikne to premisser, kan trekke en konklusjon.

Jesus har bekreftet at han er mester og herre, og at han ved å vaske disiplenes føtter har gitt dem et forbilde. Dagens vers er:

Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Tjeneren er ikke større enn herren sin, og utsendingen er ikke større enn han som har sendt ham.
Joh 13:16
I dette verset er det en dobbel syllogisme: 



Man trenger ikke en guddommelig åpenbaring for å se denne enkle logikken.

Dagens 'manna':

Jeg tar hintet!
----------------------------------------------
* Logikk 


Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg har et stort prosjekt om abort i forhold til ulike religioner. Vet du hva de katolske kristne mener om abort? Og eventuelt islam?

Jostein Nielsen sa...

Hei - jeg vet ikke om jeg er den rette til å svare på vegne av den katolske kirke eller islam. Jeg vet at det har vært en konservativ abort-lovgivning i flere katolske land - sannsynligvis på grunn av kirkens posisjon. "Ærefrykt for livet" er en utbredt verdi blant kristne - og mange kristne mener at livet begynner ved befruktningen. Likevel er det forskjell i syn på om det finnes situasjoner når det vil være etisk forsvarlig å foreta en abort - f.eks ved fare for morens liv. "Alle" kristne er f. eks. enige om at det er synd å drepe, men likevel er det noen kristne som velger å gå inn i det militære, mens andre velger et pasifistisk standpunkt... dette er m.a.o. et område hvor kristne kan tenke ulikt selv innenfor samme kirkesamfunn.
Når det gjelder islam, foreslår jeg at du tar kontakt med islamsk råd el.l. Lykke til.