søndag 11. januar 2015

Blir det aldri «nok»?

Spørsmålet kan passe i de fleste sammenheng. De tragiske hendelsene i Frankrike den siste uka fikk meg til å undres. Særlig fordi vi alle nå skal bli «Charlie». Det må da gå an å forsvare ytringsfriheten uten å bli en som gjør narr av andres tro? La avisen Charlie Hebdo få drive med sin satire - jeg vil forsvare deres rett til det, men jeg blir aldri «en av dem» og deres metoder. 

For religiøse karikaturtegninger er definitivt en form for «mobbing» av andre menneskers tro selv om formålet er å kritisere religiøs makt. Derfor sørget jeg, og ga uttrykk for sorg, da Magazinet trykket karikaturtegningene 9. januar 2006 – nettopp fordi det ikke er kristnes ansvar å tale for ytringsfrihet ved å gjøre narr av andres tro. 
Men selv om troen blir «mobbet», kan det aldri forsvare bruk av vold og terror - så her må vi ha to tanker i hodet samtidig. Derfor må vi, uavhengig av hvilken tro vi har, stå sammen for å verne om ytringsfriheten, men det må gjøres med verdighet – ellers tar dette aldri slutt – det blir aldri «nok».
 

Jeg har i flere dager tenkt å skrive et par ord om dette, men jeg forsøker å ikke mene noe om "alt" selv om det er mye jeg har en mening om. Det er mulig det virker litt søkt å gå videre til dagens vers, men uansett om det gjelder makt, mat, trening, rus, gambling, penger eller andre tema, er det noen som aldri får nok. 

Heller ikke Filip:
Da sier Filip: «Herre, vis oss Far, det er nok for oss.»
Joh 14:8
Det er underlig at Filip ikke hadde tatt poenget. Han var veldig rask til å vitne for Natanael med en gang han hadde møtt Jesus: «Vi har funnet ham som Moses har skrevet om i loven, og som også profetene har skrevet om: Det er Jesus fra Nasaret, Josefs sønn.» (Joh 1:45
Troen på at Jesus var Messias må ha vært et fantastisk utgangspunkt for å kunne ta til seg til seg og gripe all den undervisningen han kom med de neste tre årene. Kjernen var, ifølge Johannes, enheten mellom Far og Sønn, likevel var det «litt» som manglet for at det skulle bli «nok» for Filip.

Slik er det for veldig mange av oss, vi vil alltid ha litt mer for å kunne være helt trygge i vår tro – men tro er faktisk å hvile i gapet mellom det som jeg aner er sant og det som kan bevises - for Jesus er det gapet fylt av kjærlighet. Jeg skulle ønske at alle troende kunne finne en slik hvile. 

Dagens ‘manna’:

Det er «nok» det Jesus gjorde!
---------------------------------------------  
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: