søndag 25. januar 2015

Den gode samtalen

Jeg har hatt et par korte og gode samtaler med Kjell Skartveit det siste halvåret og jeg håper det blir flere. Vi er ikke enige i alt, men du verden så nyttig det er å høre Kjells vel gjennomtenkte argumenter. Dessuten er han et flott forbilde for barn, unge og voksne i Stavanger korps. 

Kjell har utfordret meg på min påstand om at tro = lydighet, og hevder selv at tro = kjærlighet.

Jeg ser poenget hans, og – ikke for å være diplomatisk – mener jeg at vi har rett begge to. 

Når jeg hevder at tro = lydighet, er det fordi mange sliter med det de definerer som en liten tro. For eksempel: Dersom de skal be for syke, tenker mange at de må tro at det faktisk skal skje et under i det konkrete tilfellet. Dersom de ikke klarer å tro det, trekker de seg og lar være å be. For meg holder det at Jesus har bedt oss om å be for syke, og når jeg da ber for syke viser jeg min tro ved min lydighet ved at jeg ber. Det blir opp til ham å gripe inn, mitt ansvar er å gjøre det han har bedt meg om å gjøre.

Troen er altså ikke noe jeg skal prestere. Den lille gutten med de fem brødene og de to fiskene behøvde ikke tro at det skulle bli nok til 5000 menn + kvinner og barn. Han trengte bare å gi Jesus det Jesus ba ham om, og så var resten opp til Jesus.

Men dersom lydighet er drevet av loviskhet eller frykt for represalier, som sikkert kan skje, følger jeg Kjell i hans argumentasjon. Lydigheten må være drevet av kjærlighet til Gud og til mennesker. Derfor blir lydighet i kjærlighet synonymt med tro. Akkurat det kommer tydelig fram i dagens vers:

«Den som kjenner mine bud og holder dem, han er det som elsker meg. Og den som elsker meg, skal min Far elske. Ja, også jeg skal elske ham og åpenbare meg for ham.»
Joh 14:21
Dette utsagnet fikk meg til å tenke på den gode samtalen og hvor viktig den er for min vandring som disippel. Jeg er så takknemlig for alle som deler sin innsikt med meg og at vi kan bygge hverandre opp i troen i kjærlighet. Det er lydigheten som gjør troen virksom, men det må skje i kjærlighet – slik Paulus skrev:

Dagens ‘manna’:

«I Kristus … gjelder bare tro som er virksom i kjærlighet.»*
------------------------------------
* Gal 5:6
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: