fredag 23. januar 2015

«Dobbeltsyn»

Jeg har møtt folk som sliter med dobbeltsyn – og det må være en svært ubehagelig plage. Store norske leksikon definerer det som en «synsforstyrrelse hvor hjernen samtidig oppfatter to bilder av samme gjenstand».

For å få fullt utbytte av å lese Johannes-evangeliet, er det utvilsomt nyttig å kunne oppfatte mer enn ett bilde av samme «gjenstand» - for dersom et ord, en hendelse eller en egenskap kun forstås som ett bilde eller én dimensjon, kan jeg gå glipp av mange poeng.

I beretningen om mannen som var født blind, skrev jeg at forfatterens hensikt med å inkludere den fortellingen primært handler om de skriftlærde som påberopte seg «å se», men som likevel ikke så med «troens øye». Altså finnes det et helt klart dobbeltsyn på det «å se». Det er viktig å ha med seg den tanken når jeg leser dagens vers:

Snart ser ikke verden meg lenger. Men dere skal se meg, for jeg lever, og dere skal også leve.
Joh 14:19
Verden forholder seg til det fysisk synlige. Mens de troende forholder seg til det som ikke sees rent fysisk, men som likevel blir synlig med troens øye*. I tillegg merkes det på den ekstra dimensjonen livet har fått. Visst lever jeg rent fysisk, men det lever også et liv som aldri kan dø – Jesu liv i meg.

Det er et «dobbeltsyn» som ikke gir ubehagelige plager, men en salig visshet.
For «Vi har ikke det synlige for øye, men det usynlige. For det synlige tar slutt, det usynlige er evig.» (1 Kor 4:18)

Dagens ‘manna’:

Jeg ser og skal leve!
---------------------------------
PS – se også «Hva skal til for å se?»
* Troen er et pant på det vi håper, et bevis for det vi ikke ser. (Hebr 11:1)
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: