onsdag 7. januar 2015

Er jeg preget av «forbannet løgn»?

Det finnes i hvert fall én sannhet i verden: 

     Verden er full av løgn!
 

Slik har det vært siden mennesket falt. Ifølge Jesus gjorde vi Satan til «denne verdens fyrste» (Joh 12:31) da vi falt. Når Jesus også kaller ham for «løgnens far» (Joh 8:44), er det lettere å forstå at sannheten har trange kår i verden. Det blir særlig synlig i forbindelse med konflikter, maktkamp og kriger. Sannheten fordreies av begge parter. Situasjoner og hendelser tolkes og formidles slik at det tjener vår side, våre mål. Til og med såkalte uavhengige informasjonskanaler strever med å gi et sant bilde av virkeligheten - utelukkende fordi vi kan ikke forholde oss til virkeligheten uten å fortolke den. Og er den først tolket, er den ikke nødvendigvis virkeligheten slik den er. 

For å finne sannheten må jeg derfor helt tilbake til det opprinnelige, den første årsak, den første bevegelse, tilbake til Skaperen og hans mening med skaperverket. Det er det universet Johannes inviterer meg inn i. Da Ordet som var i begynnelsen, ble menneske, kom han full av nåde og «sannhet». Nåden er at han vil ha noe med meg og med oss å gjøre. Sannheten er hans opprinnelige hensikt og mening med oss.

Den eneste måten å bli kjent med sannheten på er gjennom «Ordet»: «Hvis dere blir i mitt ord, er dere virkelig mine disipler. Da skal dere kjenne sannheten, og sannheten skal gjøre dere fri.» (Joh 8:31-32). En som er «bundet» av løgn og usannhet, kan ikke «komme til Far». Derfor er «sannhet» et av de tre substantivene som knyttes til Jesu åpenbaring av Guds navn og som er en forutsetning for å kunne komme til Far ved ham:

Jesus sier: «Jeg er veien, sannheten og livet. Ingen kommer til Far uten ved meg.
Joh 14:6
Dagens ‘manna’:
Alt som er sant … legg vinn på det!*
-------------------------------------
* Hele verset går slik: Alt som er sant og edelt, rett og rent, alt som er verdt å elske og akte, alt som er til glede og alt som fortjener ros, legg vinn på det!  Fil 4:8
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes 

Ingen kommentarer: