søndag 18. januar 2015

Hvordan bygger jeg Guds rike?

Jeg er glad jeg lever i en rettsstat. Allerede på barneskolen lærte jeg sitatet: «með lögum skal land byggja» utenat. Det kommer fra Frostatingsloven, en av Norges første lover.

Men bygges Guds rike med lov?
Det er nesten farlig å begynne et kort innlegg med et så stort spørsmål. For få år siden gikk det en debatt med utgangspunkt i Åge Åleskjærs påstand om at vi trenger en ny reformasjon fordi Luther ikke gikk langt nok siden han forkynte både «Lov og evangelium». Dagens vers bringer spørsmålet opp igjen:

Dersom dere elsker meg, holder dere mine bud.
Joh 14:15
Jeg tror at de fleste lover er blitt til ut fra gode intensjoner. Det gjelder definitivt Guds lov. Men også når jeg går til Norges lover, ser jeg for eksempel at trygdelovgivningen er full av gode intensjoner. Likevel er den så detaljregulert at den gir lite rom for bruk av skjønn. Dermed blir ikke alle fanget opp av de gode intensjonene i loven. Derfor måtte det lages en sosiallov som åpner for bruk av skjønn som kan komme til anvendelse for dem som faller utenfor trygdelovene.

Slik var det også med Guds lov. De gode intensjonene fanget ikke opp alle – ja, realiteten er at alle faktisk falt utenfor på grunn av den høye standarden i loven. Da måtte Gud åpenbare intensjonene i loven, og det gjorde han i Jesus som kom «full av nåde og sannhet». Han «oppfylte» loven og satte en enda høyere standard ved å understreke lovens hovedintensjon: «Et nytt bud gir jeg dere: Dere skal elske hverandre. Som jeg har elsket dere, skal dere elske hverandre.»*

Det Jesus altså sier i dagens vers: Dersom vi elsker hverandre slik som han har elsket oss, elsker vi ham. Jeg tror dette er «loven som bygger Guds rike» fordi det er Guds lovs intensjon.

Dagens ‘manna’

Dersom vi elsker hverandre, elsker vi ham.
--------------------------------------------
* Joh 13:34 – jfr: «Hva er nytt?»

Ingen kommentarer: