mandag 26. januar 2015

Hvorfor? – undringens drivstoff

I går skrev jeg om hvordan den gode samtalen kan utvide min forståelseshorisont og gi meg en dypere innsikt i åndelige sannheter. Hele kapittel 14 i Johannes-evangeliet er et veldig godt eksempel på akkurat det. 

Da Jesus hadde uttalt at verden ikke skulle se ham, men at han skulle åpenbare seg for dem som elsket ham ved å gjøre hans vilje, kommer nok en disippel på banen med et veldig godt spørsmål:
Judas – ikke Judas Iskariot – sier til ham: «Herre, hvorfor skal du åpenbare deg for oss og ikke for verden?»
Joh 14:22
Spørsmålet er veldig logisk, og jeg leser også en trosbekjennelse inn i spørsmålet. «Hvorfor skal du åpenbare deg for oss, vi tror jo allerede på deg, hvorfor vil du ikke heller åpenbare deg for verden?»

Jeg skal komme tilbake til Jesu svar, for det konkluderer med at vi som tror fortsatt har mye å lære og bli minnet om. Og jeg tror at det vi trenger å lære og bli minnet om stadig vekk, er det Jesus sa litt tidligere i kapittelet. «Den som tror på meg, skal også gjøre de gjerningene jeg gjør, ja, enda større gjerninger, for jeg går til Far» (Joh 14:12). Jesus skal ikke åpenbare seg for verden – men hans disipler skal gjøre det. Igjen er jeg tilbake til den helt grunnleggende sannheten: «Dere er i meg, og jeg er i dere» (Joh 14:20).

Så derfor, kjære Judas - Jakobs sønn, må Jesus fortsette å åpenbare seg for oss som tror, slik at vi griper mer og mer av dette mysteriet. Vi trenger åpenbaring for at «Den dagen»* skal blir «hver dag».

Dagens ‘manna’:

Jeg trenger vedvarende åpenbaring
--------------------------------------------
* Jfr «Hvilken dag er det i dag?».
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: