lørdag 3. januar 2015

Skal det være nåtid eller framtid?

Nok en gang vil jeg svare som Ole Brumm og si: «Ja takk, begge deler!»

I går reflekterte jeg litt over «stedet» som Jesus skulle dra for å gjøre i stand – og utfordret tanken om at dette utelukkende handlet om «stedet» etter at livet på jorden er over. Dagens vers forsterker tanken om evighetsperspektivet:

Og når jeg har gått og gjort i stand et sted for dere, vil jeg komme tilbake og ta dere til meg, så dere skal være der jeg er.
Joh 14:3
Men kan ikke dette også gjelde både nåtid og framtid?

Jeg tror definitivt på framtidsperspektivet, men ser at dette også får sin oppfyllelse når Den hellige ånd fyller Jesu nye kropp på pinsedagen. Fra det øyeblikket er Jesus til stede i de troende, dermed blir en samling av troende «stedet» som Jesus har gjort i stand for oss her i tiden – hvor han er «midt iblant oss»*.

Når Jesus sier: «og ta dere til meg, så dere skal være der jeg er», kan dette tolkes inn i øyeblikket som den totale identifiseringen som kommer til uttrykk i bønnen: «Må de alle være ett, slik du, Far, er i meg og jeg i deg. Slik skal også de være i oss, for at verden skal tro at du har sendt meg» (Joh 17:21). Det framgår av bønnen at denne enheten ikke er forbeholdt livet etter dette. Snarere tvert imot, har Jesus tidligere i samme bønn bedt: «Jeg ber ikke om at du skal ta dem ut av verden, men at du skal bevare dem fra det onde» (Joh 17:15). Derfor må et forberedt «sted» også gjelde her i tiden – og takk for det!

Dagens ‘manna’:

Han er «her»!
-------------------------------------------------
* Matt 18:20 
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: