mandag 9. februar 2015

Et viktig innskudd eller «innpodning»?

Jeg har gjentatte ganger skrevet om den tydelige regien i Johannes-evangeliets oppbygningen. Han har valgt ut det han vil ha med, og satt det sammen slik at kontraster kommer fram og på den måten gjør at den dypere meningen i det som blir sagt og gjort, kommer tydeligere fram. Man behøver ikke være teolog for å se at avsluttende replikken i kapittel 14:
 «Stå opp, la oss gå herfra», får en helt naturlig fortsettelse med setningen: «Da Jesus hadde sagt dette, gikk han ut sammen med disiplene sine.» - men det er starten på kapittel 18!

I mellom disse to setningene finner vi to kapitler med viktig undervisning pluss ett kapittel som er en sammenhengende bønn. Det er mulig å se for seg flere forklaringer, og noen av dem vil bli berørt når jeg sakte beveger meg gjennom de tre kapitlene. I dag gleder jeg meg over at disse tre kapitlene faktisk er med, for de betyr veldig mye for meg i min hverdag:

Jeg er det sanne vintre, og min Far er vinbonden.
Joh 15:1
Johannes har hele tiden vært tydelig på at disiplene i liten grad forsto det Jesus sa før det «skjedde». Derfor innbilder jeg meg at det ikke er viktig for Johannes å gjengi undervisningen kronologisk – det vil si i den rekkefølgen Jesus formidlet den. Jeg tror at han har vært mer opptatt av «åpenbarings-kronologien» - altså rekkefølgen disiplene selv oppdaget de åndelige sannhetene.

Bildet med vintreet er et veldig sterkt symbol og oppdagelsen av hva det innebærer hviler på at undervisningen i kapittel 14 allerede er grepet. Når vintre-bildet oppdages fullt ut, endres statusen fra tjener til venn. Det handler altså om åndelig intimitet som gir varig frukt. Det handler om reproduksjon. Velkommen til et nytt kapittel!

Dagens ‘manna’:

Vintreet er enda en åpenbaring av Guds navn*
-----------------------------
* Jfr: «Jeg har åpenbart ditt navn for de mennesker du ga meg…» (Joh 17:6) «’Jeg er’ det sanne vintre» - dette er det siste av Jesu syv 'Jeg er' utsagn i Johannes-evangeliet.
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: