onsdag 11. februar 2015

Rensing av «greiner»

Hvordan renses greinene på et vintre?

Jeg burde hatt litt kjennskap til det etter tre år i vinlandet Moldova, men det var så mye som skulle læres, at den kunnskapen dessverre ikke ble prioritert. Det er egentlig litt dumt, for jeg tror at det kunne gitt meg en ny innsikt i møte med bibelteksten. 


Jeg var nylig på «Livsdesign» hvor Marit Løvdahl og Ida Karin Eide presenterte teksten om leiren i pottemakerens hånd på en veldig levende måte. Marit hadde tilbrakt en dag i et pottemakerverksted for å få større innsikt, og delte med seg nye oppdagelser som gjorde teksten enda mer spennende. Hun fortalte blant annet at til og med den brente leiren som ble mislykket, ble brukt på nytt etter at den ble knust. Når den knuste leiren blir blandet i fersk leire, blir det nye karet sterkere. Jeg skulle gjerne hatt liknende kunnskap om pleiing av vintrær.

Selv om jeg ikke har innsikt fra vinmarkene, er Jesus tydelig på at grenene er «rene» når de blir en del av stammen eller roten:

Dere er alt rene på grunn av det ordet jeg har talt til dere.
Joh 15:3
Det er med andre ord ikke noe i veien med utgangspunktet, men det er det greinene blir preget av underveis som er utfordringen. Det er her det å ha «del med ham» er viktig. Når jeg har «del med ham» blir det veldig raskt klart hva det er som preger meg som ikke er en del av ham. Da er det bare å slippe vinbonden til. Jeg har alltid sett en tydelig sammenheng mellom fortellingen om vintreet og rensingen av friske greiner og fotvaskingen og Jesu diskusjon med Peter*. Jeg må ha «del med Jesus» for at livet mitt skal bære mer frukt. Selv om jeg er fysisk frisk, trenger jeg fysisk aktivitet for å holde meg frisk. Den fysiske aktiviteten er en form for rensing av kroppen.

Dagens ‘manna’:

Jeg trenger hjelp til å bære mer frukt
----------------------------------
* Se «Konkret eller abstrakt»

Ingen kommentarer: