søndag 22. februar 2015

Selvfornektelse

Jeg er vokst opp med ordet «selvfornektelse». Det var en del av vokabularet lenge før jeg tenkte over hva ordet egentlig betyr. Jeg trodde at det var et internt Frelsesarmé-ord, for det er ikke mange ganger jeg har hørt ordet brukt utenom vår sammenheng. 

Også i Frelsesarmeen gikk ordet «av moten» for en del år siden. Primært var det fordi den årlige landsinnsamling både intern og eksternt ble markedsført som «Selvfornektelsesuken», slik det fortsatt er vanlig over hele verden. Da den i Norge gikk over til å hete «Frelsesarmeens landsinnsamling», var plutselig ordet «selvfornektelse» ikke så ofte oppe i bevisstheten lenger. Det er på vei tilbake. I vennskapsaksjonen som pågår nå, er ordet igjen tatt i bruk. Men det er ikke aksjonen som leder tanken inn på «selvfornektelse» i denne refleksjonen, men dagens vers:
Ingen har større kjærlighet enn den som gir livet for vennene sine.
Joh 15:13
Det er lett å tenke at Jesus her tenker på det han selv om kort tid skal gjøre for vennene sine, og da er veien kort til verset som følger den første annonseringen han gjorde av sitt oppdrag: Deretter sa Jesus til disiplene: «Om noen vil følge etter meg, må han fornekte seg selv og ta sitt kors opp og følge meg….» (Matt 16:24). Her er det tre sentrale ord:
  1. Selvfornektelse
  2. Korsbæring
  3. Etterfølgelse
Ingen av delene er «lettvint», men det er en del av livet som disippel. Jeg er enig med dem som hevder at vi lenge har gjort det for vanskelig å komme inn i en menighet og for lettvint å være disippel. I dag tror jeg det er blitt lettere å komme inn i mange av menighetene. Utfordringen er dersom vi fortsatt gjør det lettvint å vært disippel. 

Motsatsen til lettvint er vanligvis «innviklet», og det blir feil dersom innviklet forstås som «vanskelig», men det blir helt riktig dersom det forstås som at mitt liv som disippel er viklet sammen med Jesu liv. Å være «innvidd» betyr da det samme som å være «innviklet» i ham. Der ligger også selvfornektelsens velsignelse og den fullkomne gleden.
 

Dagens ‘manna’:
Jeg ønsker å være «innviklet» 
---------------------------------
...og i dag er jeg «innviklet» på Bryne!
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

1 kommentar:

Fjordheim sa...

Hils til Bryne da :)
Har stort sett daglig en tur innom din blogg
Nytting og oppbyggelig lesning