fredag 13. mars 2015

Religion har en tendens til å drepe livet

For et par uker skrev jeg følgende her på bloggen:
"Da vi pugget budene på skolen og skulle utlegge «Du skal ikke misbruke Herren din Guds navn» var fokuset utelukkende at vi ikke måtte bruke navnet som en ed. Men misbruk blir det først og fremst når Guds navn brukes til å legitimere våre menneskelige tankespinn og gjerninger vi ikke kan forsvare på annen måte."*
Jeg har fått tilbakemeldinger om at dette var «nye tanker», og jeg må innrømme at det først er i den senere tid at jeg har innsett at det er dette misbruket som er det aller verste. Det bekreftes på mange måter i dagens vers:
De skal utstøte dere av synagogen. Ja, det kommer en tid da de som slår dere i hjel, skal tro at de utfører en tjeneste for Gud.
Joh 16:2
Drap i Guds navn er virkelig misbruk av hans navn. I 1 Samuels bok 24 er det en beretning om Saul som går inn for å «gjøre sitt fornødne» i den hulen hvor David og hans menn holder seg skjult. Mennene sa til David: «Nå er den dagen kommet som Herren hadde i tankene da han sa til deg: Jeg skal gi fienden din over i dine hender, så du kan gjøre med ham som du finner for godt.» Men David skjærer kun en flik av kappen til Saul – og til og med det får han dårlig samvittighet for å ha gjort: «Måtte Herren fri meg fra å gjøre noe slikt mot min herre, mot Herrens salvede, og legge hånd på ham. For Herrens salvede er han.» Deretter la han ned forbud mot å skade Saul.

For meg er det et bilde på å overlate til Gud det som er hans ansvar, så får jeg holde meg til mitt. Verden hadde blitt et godt sted om drapene i Guds navn eller andre guders navn hadde opphørt med øyeblikkelig virkning. Slike handlinger fjerner troverdigheten til enhver form for religion.

Johannes hadde oppdaget at Jesus kom med liv – ikke religion. Religion har en tendens til å drepe livet.

Dagens ‘manna’:
Å fremme liv er en tjeneste utført for Gud!
……………………………
* Fra «Utvelgelsens velsignelse og forbannelse»
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: