fredag 3. april 2015

På vegne av…

Min kjære venn og gode kollega, Frank, pleier ofte å si: «På vegne av Generalen og hele hans besetning….». Når en slik frase brukes uavhengig av setting og anledning, skaper den alltid munterhet. I Frelsesarmeens hierarkiske system sitter generalen på toppen. Selv om ansvar og myndighet er delegert nedover i systemet, er det til sist generalen som er «ansvarlig».

Det var dagens vers som skapte den assosiasjonen:

Hittil har dere ikke bedt om noe i mitt navn. Be, og dere skal få, så gleden deres kan være fullkommen.
Joh 16:24
For et par uker siden satt jeg i en samtale med noen som ikke definerte seg som troende. Helt konkret var spørsmålet: «Kan er person som ikke tror, be for andre – f. eks. ved å lese Fadervår eller en annen bønn?» En hevdet at det ville være hyklersk og at bønnen ikke ville ha noen virkning når den ble bedt av en som ikke tror. Det er interessant at han med det røpte at han tror på at bønn fra en som tror, faktisk virker. Jeg forklarte at det ikke er jeg eller min tro som gir bønnen min kraft, men at det er kraften hos ham jeg ber til som kan skape forvandling. Det virket som det ble en liten «aha» opplevelse i gruppen. Dersom det hadde vært en bibelgruppe, kunne vi lest verset om å be «i Jesu navn» - eller på vegne av. Det kan jeg gjøre når jeg vet at det jeg ber om er det han vil.

La meg sette dette på spissen med en absurditet: Det ville være utenkelig for meg «På vegne av Generalen og hele hans besetning» å sende en søknad til hovedkvarteret om støtte til å kjøpe vin til feiring av de nye soldatene i Stavanger. Det er fordi jeg «kjenner» Generalen og det han står for. Tilbake til Jesus. Dersom jeg blir i ham og hans ord blir i meg* - da bør jeg også være trygg på hva han ønsker, og da kan jeg også be på vegne av ham = i hans navn. Sånt blir det fullkommen glede av!

Dagens ‘manna’:

På vegne av Jesus og med autoritet i seieren hans på korset: Velsignet påske!
-------------------------------------
* Joh 15:7 - se også «’Hvis’ – en tydelig kobling»
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

2 kommentarer:

Hilding sa...

Takk for mange, gode andakter! Jeg har en undring ift bønn og virkning: Hvordan passer Jak 5:16 inn i dette? Jeg er absolutt enig i at kraften i bønn kommer fra Gud - men Hans respons synes dog å avhenge av forhold hos den som ber? Se også Luk 8:48 og 18:42...?

Jostein Nielsen sa...

Kjære Hilding
Jeg hadde verset fra Jak 5:16 i bakhodet da jeg skrev refleksjonen (også i samtalen jeg refererer til) Jeg tror at det verset ikke går på at det er forbederens rettferdighet som gir bønnen virkning, men at et rettferdig menneske ikke vil be "urettferdige" eller "gale" bønner. Det er fordi Jak 4:3 sier: "Dere ber, men får ikke, fordi dere ber galt." Dette er det tatt høyde for i bloggen med henvisningen til "hvis dere blir i mine ord og mine ord blir i dere". Derfor tror jeg at en person som i sin hjelpeløshet ber Fadervår eller f.eks frelsesbønnen som alltid står i Krigsropet ber en "rettferdig" bønn.... Jeg har også selv flere ganger opplevd at det har skjedd undre når jeg f. eks har salvet syke uten å ha tro for at det kom til å skje et under. Dette må jo ikke være en unnskyldning for å trenge dypere inn på Herren og det å lære ham bedre å kjenne - for jeg tror en som kjenner Herren og hans vilje har større innsikt til å be rett - men dersom virkningen blir avhengig av et menneskes hellighet er vi på en vei som bekymrer meg. Da vil et menneske kunne rose seg av bønnesvar... og for den del av sin tro, som i prinsippet kun er en lydighet til det Jesus sier...