torsdag 7. mai 2015

Den velsigna vanskelige enheten

Jeg lurte på om jeg skulle skrive «Den vanskelige velsigna enheten» som overskrift, men endte med at det skal stå slik det står. Det er nemlig en velsignelse at enheten er vanskelig, fordi det som kommer lett, har mindre verdi enn det som koster. 

Det koster å jobbe for enhet. Derfor blir det ekstra velsigna når jeg erfarer den og lever i den.

Sist søndag var vi en «svipptur» innom Sagene og var med om innvielse av tre nye soldater. Det var flott å se og høre Tonje, Harald og Vetle. Det er et stort skritt å forplikte seg i en pakt med Gud som også innebærer forpliktelser overfor et fellesskap med et tydelig oppdrag. Janne, som hadde innvielsen, kom også inn på dette i sin tale. Gud kaller til fellesskap. Det handler ikke bare om meg og Gud, men faktisk mye oftere om oss og Gud. 


Det er så viktig at det er selve kjernen i bønnen Jesus ber for sine etterfølgere, og det blir ekstra tydelig i dagens vers:
Må de alle være ett, slik du, Far, er i meg og jeg i deg. Slik skal også de være i oss, for at verden skal tro at du har sendt meg.
Joh 17:21
Treenighetens mysterium er også det kristne fellesskapets mysterium. Jeg «kjenner» at det er sant, men det er så vanskelig å forstå med tanker som fort blir preget av verdens måte å tenke på. Dersom enheten forsvinner fra et kristent fellesskap, undergraves også troen på treenigheten. Og – vice versa - dersom troen på treenighet smuldrer opp, blir det umulig å forstå hva kristen enhet handler om*.

Derfor er det motstanderens ønske å så splittelse blant de troende for det er ingenting som i tilsvarende grad undergraver troverdigheten til evangeliet. Det er den velsigna vanskelige enheten som fører til tro på Jesus.

Dagens ‘manna’:

Må vi alle være ett…
-------------------------
* Dersom du er interessert i et dypdykk i tanker om enhet, kan du lese mer her: 
"Kom sammen alle kristne!"
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: