lørdag 23. mai 2015

Et spørsmål verd å tenke på

Mange av spørsmålene som Jesus stilte og som er gjengitt i Bibelen, er generelle og vel verd å tenke på. Kanskje et av de viktigste er spørsmålet han stilte til Peter i Getsemanehagen:
«Skulle jeg ikke drikke det beger Faderen har gitt meg?»
Joh 18:11b
Du som følger bloggen min la sikkert merke til at jeg for noen dager siden hoppet over dette spørsmålet. Det er ikke ofte jeg har tatt meg den friheten, men jeg tror spørsmålet surret i Peters tanker fra det øyeblikket han hørte det til han skjønte at Jesus hadde stått opp igjen fra de døde. Som tidligere nevnt tror jeg Peter var 100% oppriktig da han bekjente at han var klar til å dø sammen med Jesus, og han viste også at han mente alvor da han trakk sverdet for å kjempe mot overmakten. Forvirringen ble derfor stor da han fikk beskjed om stikke sverdet i sliden, og fikk spørsmålet «Skulle jeg ikke drikke det beger Faderen har gitt meg?». Var det først i det øyeblikket at det gikk opp for Peter at Jesus virkelig ville dø og ikke bare hadde utfordret disiplenes lojalitet?

I tillegg hadde han hørt at Jesus hadde bedt vaktstyrken om å ta kun ham og la disiplene gå. Ville det ikke da være 100% logisk å fornekte tilknytningen til Jesus dersom Peter skulle bli konfrontert? Ville ikke det å stå fram som nærmeste medarbeider bare bidra til å forkludre det Jesus ville skulle skje? Samtidig forestiller jeg meg at Peter kan ha tenkt: «Hvilket beger har Faderen gitt meg å drikke?» Om han tenkte det, kunne han sikkert utelukke at det var å drikke det samme begeret som Jesus akkurat der å da, for det hadde Jesus akkurat forhindret. Så når jeg nå er kommet til Peters fornektelse, må jeg bare innrømme, jeg har masse sympati med Peter. Kanskje jeg hadde gjort det samme? Og hva lærer jeg av dette:

Dagens ‘manna’:

Når noe er vanskelig å forstå, er det viktig å ikke forhaste seg!
-----------------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: