torsdag 21. mai 2015

Misbruk av makt

Jeg har flere ganger berørt makt som tema. Makt er både nødvendig og nyttig
når den brukes til det beste for et fellesskap. Men det er mange måter å bruke makt på. De siste årene har det gang på gang kommet nyheter fra USA om hvordan politiet har brukt makt med tragisk utfall. Dette har ført til store demonstrasjoner fordi det er mistanke om at maktmisbruken er rasistisk motivert.

Maktmisbruket som beskrives i evangeliene er primært religiøst motivert. Samtidig foregår det et politisk maktspill også. Okkupasjonsmakten (romerne) velger å spille på lag med den nasjonale og religiøse elite. Sånt blir det overtramp av:

Vaktstyrken, kommandanten og jødenes vaktmenn grep nå Jesus, bandt ham og førte ham først til Annas.
Joh 18:12-13a
Verset beskriver flere overtramp. Jeg ser minst tre. For det første kalte jeg den overdimensjonerte vaktstyrken som «overkill» og unødvendig i en kommentar for noen dager. For det andre framstår det som et overgrep at en som har meldt seg selv, blir bundet. Det var ingenting som tydet på at Jesus ville gjøre motstand. For det tredje er det maktmisbruk at Jesus først blir ført til Annas som ikke hadde formell autoritet. Samtidig var det sannsynligvis han som var det sterkeste symbolet på tradisjonell religiøs autoritet fordi det antas at han hadde erfaring som øversteprest og hørte til den eldre garde. At det var «uklart» hvem som var den øverste religiøse lederen, kan være bakgrunnen for at Johannes tar med denne opplysningen. Kanskje det er en kritikk av enhver form for religiøse hierarki?

Dagens ‘manna’:

Makt må brukes med ydmykhet
----------------------------------
Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: