tirsdag 26. mai 2015

Mistenksomhetens ånd

I mars hadde jeg et blogginnlegg med overskriften «Vi er i kamp». Når vi blir mistenksomme overfor alt og alle, er det et tegn på åndskamp. Peter befant seg i sitt livs åndskamp. Han trodde at tjenestejenta som Johannes hadde fått til å åpne porten ville ham vondt:
Da sa tjenestejenta til Peter: «Er ikke du også en av disiplene til denne mannen?» «Nei», svarte han, «det er jeg ikke.»
Joh 18:17
Hvor sannsynlig var det at tjenestejenta ville Peter vondt?

Dersom hennes rolle var begrenset til å vokte porten, slik den er i Johannes-fortellingen*, tror jeg den var relativt liten. Det var hun som hadde sluppet Johannes inn fordi hun visste at kjente øverstepresten. Det er overveiende sannsynlig at hun visste at Johannes også var disippel av Jesus. Hun hadde ikke angitt Johannes. Kanskje hun bare av egen nysgjerrighet sjekket om det var disippelskapet som knyttet Peter og Johannes sammen? 


Jeg vet ikke, men uansett hadde mistenksomhetens ånd fått overtaket i Peters liv. Da skjedde det med ham som skjer med de fleste av oss: Vi forsøker å beskytte oss selv og våre egne interesser. Det er så utrolig lett å gripe til løgn når vi føler oss truet. Peter gikk i den fella. Det kunne fått katastrofale følger for ham selv, men ringvirkningene hadde også blitt store dersom han ikke hadde blitt den «klippen» han var utsett til å være. Når mistenksomhetens ånd får fritt spillerom, blir ringvirkningene enorme - ikke bare for individet, men for familien, lokalsamfunnet og hele samfunnet.

Dagens ‘manna’:

Jeg må være på vakt mot mistenksomhetens ånd.
-------------------------------------------
* I f. eks. Mark 14:66-72 er hun mer aktiv og snakker med andre om ham, men det er fortsatt ikke ensbetydende med hun vil ham vondt.
 Denne refleksjonen er en del av et Dypdykk i Johannes

Ingen kommentarer: